Park Yasağı Nedir? Park Yasağı Cezaları Ne Kadar?

Park Yasağı Nedir? Park Yasağı Cezaları Ne Kadar?

Park Yasağı Nedir? Park Yasağı Cezaları Ne Kadar?

Trafik güvenliğinin sağlanması, trafiğin aksamaması ve herhangi bir acil durumda; polis, jandarma, itfaiye ve ambulans gibi araçların rahatlıkla geçiş sağlayabilmelerine yönelik yollarda ve otoparklarda park yasağı uygulanmaktadır. Park yasağı ile trafiğin olağan seyri aksamadan ilerler ve olası acil durumlarda mağduriyetlerin yaşanmasının önüne geçilir. İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeye göre, park yasağına uymayan araçlar eğer trafik düzenini etkilemiyorsa çekilmeyecek ancak bu araçlara hatalı park cezası kesilebilecektir. Peki, park yasağı nedir ve nerelerde uygulanır? Park yasağı cezaları 2020’de ne kadar?

Park Yasağı Nerelerde Uygulanır?

Trafiğin güvenliğinin sağlanması ve olası tehlikelerin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla uygulanan park yasaklarına uymayan sürücülere park cezası ya da araç çekilmesi işlemleri uygulanmaktadır. Park yasağının uygulandığı yerler ve durumlar aşağıdaki gibidir:

Araç park etmenin trafik işaretiyle yasak olduğu gösterilen yerlerde duran araçlara,

Geçiş yolları üzerinde ya da önünde duran araçlara,

Fabrika ve atölye gibi işletmelerin giriş ve çıkışını engellenmesi durumunda,

Yangın musluklarının bulunduğu alanlara ve etraflarına,

Engelli park alanları gibi özel olarak tahsis edilmiş olan alanlara park edilmesi durumunda,

Araçla girilebilen park gibi yerlerin girişini engelleme durumlarında,

Kamu hizmetleri arasında bulunan yolcu taşımacılığı yapan belediye otobüsü gibi araçların durak yerlerinin 15 metre önüne ya da arkasına araç park edilmesi halinde

Okul, hastane, itfaiye ve benzeri resmi kuruların giriş ve çıkışlarına 5 metre mesafede park eden araçlara, park yasağı ihlali nedeniyle para cezası uygulanmaktadır.

Ayrıca kanunlarla belirlenmiş olan alanlarla hatalı park edilen araçlara da park cezası ve araç çekme işlemleri uygulanmaktadır.

Park Yasağı Cezaları 2020’de Ne Kadar?

Araç park kurallarına uymayan ve park yasağı ihlali yapan sürücülere ilgili trafik yasası gereği park yasağı cezası uygulanmaktadır. 2020 yılı içerisinde uygulanan güncel park yasağı cezaları ise şöyledir:

• Kara yollarında mecburi şartlar dışında duraklamak ya da park etmenin cezası; 99 TL ile 132 TL arasındadır. Diğer trafik cezalarında olduğu gibi kesilen bu ceza tutarını tebliğ tarihinden sonra 15 gün içinde ödemeniz halinde %25 indirimden yararlanabilirsiniz.

Taşıt yolu üzerinde duraklayan, park edilen ve yine taşıt yolu üzerinde geçiş yolları önüne ya da üzerinde park eden araçlara; 99 TL ile 132 TL arasında araç park cezası kesilebilmektedir.

Ayrıca yukarıda maddeler halinde verdiğimiz park yasağı uygulandığı yerlerde yapılan hatalı park etme gibi durumların birçoğunda da 99 TL ile 132 TL arasında park cezası kesilmektedir.

Ancak, taşıt yolu üzerinde, park için yer ayrılmamış veya trafik işaretleri ile belirtilmemiş köprü, alt ve üst geçitler ya da bu alanlara 10 metrelik mesafeler içinde park eden araçlara ise; 198 TL ile 264 TL arası araç park yasağı cezası uygulanmaktadır.

Yukarıda açıkladığımız ilgili nedenler kapsamında belirtilen tutarlarda park cezaları kesilmekte ve uygulanmaktadır. Fakat eğer araç trafiğin işleyişine mâni oluyorsa, engelli park alanında ya da yay geçitlerini işgal ediyorsa, araç giriş-çıkışında sorun yaşanmaması için aracın çekilmesi yapılabilmektedir.
 
Etiketler: Park Yasağı Nedir?, Park Yasağı Cezaları Ne Kadar?, Park Yasağı Nerelerde Uygulanır?, Park Yasağı Cezaları 2020’de Ne Kadar?
Temmuz 01, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR