Araç Aksamları: Triger Kayışı Nedir?

Triger Kayışı

Araç Aksamları: Triger Kayışı Nedir?

 

İnsanların sıklıkla duyduğu bir otomobilin temel bakım parçalarından biri triger kayışıdır (kam kayışı olarak da bilinir). Triger kayışının kırılması ve ciddi hasara yol açmasıyla ilgili birçok senaryo vardır. Ancak motorun nasıl çalıştığına aşina olmayan birçok araç sahibi, triger kayışının ne olduğunu veya neden bu kadar önemli olduğunu bilmiyor olabilir.

 

Triger Kayışı Nedir?

 

Triger kayışı, bir otomobilin motorunda bulunan ve motor valflerinin tam olarak doğru zamanda açılıp kapanmasını sağlayan güçlendirilmiş kauçuk bir kayıştır. Motorun düzgün çalışmasını sağlamak için eksantrik milinin dönüşünü krank milinin dönüşüyle ​​senkronize olarak hassas bir şekilde kontrol eder.

Yani bir triger kayışı motorun zamanlamasını kontrol eder, ancak neden bu kadar önemlidir ve triger kayışı ile triger zinciri arasındaki fark nedir?

 

Triger Kayışı Ne İşe Yarar?

 

Eksantrik mili ve krank milinin zamanlamasını senkronize etmek için motor çalışırken bir triger kayışı döner. Çoğu arabada su pompasını da çalıştırır. Arabanın motorunun çalışmasına izin verir. Triger kayışında bir sorun dahilinde motor çalışmaz. Triger kayışının valflerin açılıp kapanmasını kontrol etmek için nasıl çalıştığını ve triger kayışının kopmasının feci sonuçları vardır. Kayış koparsa motorda ciddi hasar meydana gelir, ancak neyse ki çoğu zaman dikkat edilmesi gereken triger kayışı uyarı işaretleri vardır.

 

Triger Kayışı Nelerden Yapılmıştır?

 

Bir triger kayışı, güçlendirilmiş kauçuk kompozitten yapılmıştır ve ömrünü uzatmak için kevlar gibi oldukça dayanıklı malzemeler içerebilir. Kauçuk, yüksek çalışma sıcaklıklarına, yağa ve kire maruz kaldığında zamanla esner ve zayıflar . Bu nedenle triger kayışı bir aşınma parçası olarak görülür. Bu nedenle belli rutinde değiştirilmelidir. Eksantrik milinin ve krank milinin ucundaki dişlilerin daha iyi kavranmasını sağlamak için lastik dişlere sahiptir. Zamanla bunlar da aşınabilir, hatta tamamen hasar görebilir.

 

Triger Kayışı Motorun Bir Parçası Mı?

 

Triger kayışı motorun bir parçası olarak kabul edilir. Motorun içinde olmak yerine motor bloğunun dışına takılır. Sonuç olarak, çoğu araç sahibi için triger kayışlarını çok fazla ayırmadan kontrol etmek nispeten basittir. Genellikle, erişim sağlamak için çıkarılması gereken metal veya plastik bir kasa ile kaplanırlar.

 

 

Triger Kayışı ve Serpantin Kayışı Farklı mıdır?

 

Triger kayışı ve serpantin kayışı aynı şey değildir. Triger kayışı motor valflerinin zamanlamasını kontrol ederken, serpantin kayışı hidrolik direksiyon, alternatör ve klima gibi otomobilin çeşitli bileşenlerini kontrol eder. İşleri biraz daha karıştırmak için serpantin kayış, tahrik kayışı olarak da bilinir . Motorunuzun düzgün çalışması için hala önemlidir, ancak triger kayışından tamamen farklı bir iş görür.

 

Triger Kayışı Gergisi Nedir?

 

Bir gergi, etkin bir şekilde çalışması için olması gereken triger kayışını gergin tutar.

Her şeyin olması gerektiği gibi dönmesini sağlamak için kam kayışının her zaman gergin olması gerekir. Bir triger kayışı gergisi şunları içerir: Yay, kasnak, kol, baz.

Genel olarak, triger kayışı gerdiricisini kayışı değiştirirken aynı zamanda değiştirmeye değer çünkü aynı zamanda yıpranabilir. Kayış gergisiyle ilgili bir sorun olduğunda, bu bir vuruntu etkisine sahiptir ve triger kayışının kendisinin arızalanmasına neden olur.

 

Triger Kayışı ve Triger Zinciri Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Triger kayışları ve triger zincirleri aynı işi yapar ancak yapıları ve konumları farklıdır. Bir triger kayışı kauçuktan yapılır ve motorun dışında bulunur, triger zinciri ise metalden yapılır ve motorun içinde bulunur.

 

Daha önce de belirttiğimiz gibi triger kayışları, bir arabanın ömrü boyunca en az bir kez değiştirilmesi gereken monte edilebilir bir parçadır .

Öte yandan, zamanlama zincirleri otomobilin tüm ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve çoğu durumda değiştirilmesi gerekmez.

Bir zamanlama zincirinin ana yararı, daha dayanıklı bir malzemeden yapılmış olmasıdır, ancak aynı zamanda üretilmesi daha pahalıdır ve bir triger kayışından çok daha yüksek maliyetli olabilir. BMW'lerinizin her ikisinde de triger zincirleri bulunurken Mazda MX-5 (Miata) modelinde triger kayışı bulunur. Tecrübelerimize göre, eski BMW (8 Serisi) soğuk bir marşta biraz gürültülü olabilir, ancak gerçekçi olarak, aynı dönemin kemer takılı eşdeğer bir otomobili ile karşılaştırıldığında fark çok belirgin değildir. Üreticiler, zamanlama zincirlerinin çıkardığı gürültüyü azaltmak için son yıllarda çok fazla çalışma yaptı ve bu günlerde birçok üretici, eklenen dayanıklılık nedeniyle araçlarında zamanlama zincirlerini tercih ediyor.

 

Tüm rehberimizi inceleyip bilgi edindiğinize göre artık doğru triger kayışı seçimini Yedpama Yedek Parça Marketi üzerinden seçip alabilirsiniz. Yedek parça ihtiyacınızı güvenilir ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Yedek parçalar hakkında bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

Etiketler: Triger Kayışı, Yedek Parça, Araç Aksamları
Mayıs 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR