Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sıfır ya da ikinci el bir araç satın almaya karar verdiğinizde, arabanın performansını değerlendirirken yol tutuşundan mutlaka bahsedilir. Çünkü aracınızın yol tutuş performansı hem sürüş konforu hem de güvenliğiniz için büyük bir öneme sahiptir. Peki, yol tutuşu nedir, yol tutuşunu etkileyen faktörler nelerdir ve yol tutuşu nasıl artırılır? İşte, merak ettiğiniz tüm bu soruların cevapları….

Yol Tutuşu Nedir?

Yol tutuşu; bir aracın yolla bağlantı kurarak ne kadar hareket kabiliyeti olduğunun bir göstergesidir. Eğer aracın yol tutuş seviyesi düşükse savrulma, yüksekse fazla yakıt tüketimi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Aracın yol tutuş özelliği, genellikle virajlarda aracın nasıl tepki verdiği ile anlaşılabilir. Çok iyi bir yol tutuş özelliğine sahip olan araçlar, virajlarda yüksek hızda bile savrulmadan gidebilir. Bu araçlarda sürücünün aracın hâkimiyetini kaybetme olasılığı da oldukça düşüktür. Her marka ve model aracın yol tutuş özellikleri birbirinden farklıdır. Bazı araçların yol tutuşu çok düşükken bazı araçların yol tutuş özelliği yüksek olabilir. Bu nedenle yeni bir araç almaya karar verdiğinizde ister sıfır olsun ister ikinci el bir araç olsun yol tutuş özelliğini araştırmanız yararınıza olacaktır.

Yol Tutuşunu Hangi Faktörler Etkiler ve Nasıl Artırılır?

Aracın yol tutuş özelliğini etkileyen faktörler arasında arabanın aerodinamik özellikleri, ağırlık merkezi ve lastik yapısı ilk sıralarda yer alır. Otomobil ve araç yan parçalarını üreten pek çok marka, araçların yol tutuş özelliklerini oldukça stabil tutabilmek için çeşitli geliştirmeler üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Bu nedenle araçlara çok fazla müdahale edilmemesi, eğer bir müdahaleye ihtiyaç duyulursa da araç teknik birimlerinden destek alınması önerilmektedir. Bir aracın yol tutuş özelliğini etkileyen diğer faktörler ise şöyle sıralanır:

• Aerodinamik Özellikler

Ağırlık Merkezi

Araç Lastikleri

Aracın Süspansiyon Sistemi

Şasi Burulma Direnci

ESP (Elektronik Sürüş Destek Sistemi)

Aerodinamik Özellikler

Aerodinamik; havanın kuvvetsel etkilerini inceleyen bir dilim olarak tanımlanır. Bu sistem araçlarda hem motorun gücünü artırmak hem de hava sürtünmesinden dolayı oluşabilecek sorunları azaltmak için kullanılır. Araç ne kadar hızlanırsa hava dirence o oranda maruz kalır ve bu dirence karşı koyabilmesi gerekir. Aracın aerodinamik özelliklerinin iyi olması da aracın yol tutuşunu doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır.

Ağırlık Merkezi

Ağırlık merkezi zemine daha yakın olan araçlar, yukarıda olan araçlara göre daha az yana yatma eğilimi gösterirler. Ancak aracın yere çok yakın olması bazı engellere takılma ihtimalini artırdığı için bazı sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle yerden yüksek olan araçların ağırlık merkezini aşağıya doğru çekmek için uğraşmak hem arızalara hem de kazalara neden olabilmektedir.

Araç Lastikleri

Araba lastikleri mevsim ve yol şartlarına uygun olarak tasarlanır. Bu nedenle bazı lastikler sert dokulu olurken bazı lastikler yumuşak dokuludur. Örneğin, kış lastikleri normalden biraz daha yumuşaktır ve yaz aylarında kış lastiği kullanmak, yolla gereğinden fazla temasa neden olacağı için aracın çok fazla yakıt tüketmesine sebebiyet verir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için aracınızın lastiklerini mevsim özelliklerini dikkat alarak yılda iki kez değiştirmeniz önerilmektedir.

Aracın Süspansiyon Sistemi

Aracın süspansiyon sisteminin iyi olması, virajlarda veya bozuk yollarda lastikleri yolla iyice yaklaştırarak yol tutuş performansını artırır. Bu nedenle özellikle asfalt zemin için arabayı yere yaklaştıran “spor yay” süspansiyon tercihinde bulunulması önerilmektedir.

Şasi Burulma Direnci

Şasi burulma direnci; aracın şasinin virajlardaki merkez kaç kuvvetine direnç olarak adlandırılır. Araç şasisi fazla burulursa lastik ve süspansiyon sistemi işlevini tam olarak yerine getiremez ve çalışmaz. Bu nedenle aracın şasisine gereksiz müdahaleler yapılmamalıdır.

ESP (Elektronik Sürüş Destek Sistemi)

Gelişen teknolojiyle birlikte son yıllarda üretilen araçlarda elektronik sistemler daha fazla kullanılmaktadır. Bu sistemler, sensörler aracılığıyla sürüş esnasında verileri anlık olarak toplar ve değerlendirir. Bazı durumlarda otomatik olarak devreye giren ESP sistemlerinin gelişmiş olması da aracın yol tutuşunu etkileyen faktörler arasında gösterilmiştir.
 
Etiketler: Yol Tutuşunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?, Yol Tutuşu Nedir?, Yol Tutuşunu Hangi Faktörler Etkiler ve Nasıl Artırılır?
Haziran 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR