Yedek Parçası En Uygun Olan Markalar Hangileri?

Yedek Parçası En Uygun Olan Markalar Hangileri?

Yedek Parçası En Uygun Olan Markalar Hangileri?

Yedek parça ve onarım maliyetleri yeni araç sahibi olmak isteyenlerin ilk önce bakması gereken hususlardan biridir. Ortalama gelire sahip insanlar araçlarının olası bir kazada ya da arızalanma durumunda yedek parça maliyeti ve temin etme kolaylığı bakımından daha uygun araçlara yönelmektedirler. Bu yönelme tabi ki lüks araç tutkunları için geçerli değildir. Lüks ve üst donanım arabaların yedek parça ve onarım maliyetleri diğer araçlara oranla çok daha fazladır. Ancak üst segment arabaların olası arızalanma ihtimali daha düşük olduğu da bilinmektedir. Eğer yeni bir araba almayı planlıyorsanız tercih edeceğiniz arabanın modeline karar vermeden önce yedek parçası en uygun olan markaları öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

Markalara Göre Onarım ve Yedek Parça Maliyetleri

Sıfır bir araç almak istiyorsanız garanti kapsamına girmeyen parçaların maliyetlerine ya da ikinci el bir araç satın almayı düşünüyorsanız öncelikle çok iyi bir maliyet hesaplaması yapmanız gerekir. Markalara göre ara bakım ve yedek parça maliyetleri şöyledir:

Toyota

Maliyet endekslerine göre Toyota marka araçlar en az yıllık maliyete sahip araçlardır. Yıllık ortalama maliyetleri 1500 ila 2000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Üst donanım araçlardan biri olan Porsche markasının yıllık ortalama 20.000 ila 25.000 TL arasında maliyetleri vardır. Performans ve maliyet konusunda en çok tercih edilen markalardan biri olan Fiat hem yerli üretim olması hem de servis ağlarının iyi olması sebebiyle tavsiye edilmektedir. Yerli üretim araçların parça bulma süreleri ve maliyetleri diğer araçlara oranla daha kolay ve ucuzdur.

Audi ve BMW

Alman ve Japon üretim araçlarının yedek parça bulma süreci diğerlerinden daha uzun olmakla birlikte maliyetleri de Euro ve dolar cinsinden olduğu için epey fazladır. Audi ve Bmw bilhassa satış adedi bakımından ithalat edildiğinden satış oranları düştükçe yedek parça ve onarım maliyeti artmaktadır. Onarım ve yedek parça maliyetlerini düşünerek araç sahibi olacak insanların bu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

İkinci El Araçlar

İkinci el arabaların satışlarının fazlalaşması yedek parçaya olan ihtiyacı ve maliyetlerini artırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı çoğu insan daha az paraya ikinci el almak yerine sıfır araç tercih etmektedir. Araçlarda maliyet konusunda dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Bunlar araçların yağ bakımı ve muayenesidir. Bu iki hususun haricinde fren balataları, şanzıman ve motor bakımı gibi periyodik onarım süreçleri ve giderleri de dikkat edilmesi gereken hususlardır. Periyodik bakım süreçleri ve maliyetleri markalara göre değişiklik göstermektedir.

Orta Donanım Araçlar

C segment araçlardan olan Ford ve Peugeot markaları onarım ve yedek parça maliyetlerine ortalama fiyat veren kurumlardır. C segment araçlar kurdan ve fiyat artışından diğer araçlara oranla daha az etkilenmektedirler. Honda ve Kia marka araçların maliyetleri rakiplerine oranla daha fazladır. Bunun en büyük sebeplerinden biri lojistik ve işçi ücretleridir.

Araç sahipleri araçları için olası bir kaza durumunda garanti kapsamındaki diğer markaların yedek parçalarını kullanabilmektedir. Fakat bu durum bazı araçlarda farklı hasarlara sebebiyet verebilir. Orijinal parça kullanmak isteyenlerin yazımızda belirttiğimiz markaları göz önünde bulundurması gerekir. Gerek maliyetleri gerek parça bulma olanağı ve hızı olarak çok fazla opsiyon dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Hangi Marka Araba Tercih Etmeliyim?
Genel olarak üst segment arabaların bakım ve onarım süreçlerinin hem daha uzun sürer hem de daha maliyetli olmaktadır. Aracın yüksek üretim maliyetleri satışına ve satış sonrası yedek parça ve bakım ücretlerini de artırdığı için genel bütçenizi düşünerek karar vermeniz daha akılcı bir karar olacaktır. Ayrıca ithal araçların gümrük vergisi ve diğer vergi giderleri fazla olduğu için yerli üretim olan araç seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. Yerli araçların bakım maliyetleri düşük olduğu gibi aynı zamanda yedek parça bulma ve değiştirme gibi hususlarda da birçok avantajı vardır.
 
Etiketler: Yedek Parçası En Uygun Olan Markalar Hangileri?, Markalara Göre Onarım ve Yedek Parça Maliyetleri, Toyota, Audi ve BMW, İkinci El Araçlar, Orta Donanım Araçlar
Ağustos 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR