Turbo Motorlu Araçlar Hakkında Önemli Bilgiler

Turbo Motorlu Araçlar Hakkında Önemli Bilgiler

Turbo Motorlu Araçlar Hakkında Önemli Bilgiler

Turbo Motorlar, bir zamanlar sadece en hızlı performans makinelerini koruyorlardı, ancak şimdi turboşarjlar satışa sunulan otomobillerin çoğuna takılıyor. Peki, bir turbo motor tam olarak nedir, nasıl çalışır ve turbo motorlu araç kullanırken nelere dikkat edilmelidir? Gelin şimdi bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim. 

80’li yıllarda, motoruna cıvatalı bir turbo olmadıkça hiçbir otomobilin gerçekten havalı olamayacağını hatırlarsınız. O dönemlerde turboşarjlı arabalar, dünyada çok sevilen Ralli yarışlarının simgeleri haline gelmişti.  

Bir arabanın motoruna bir turbo eklemek, gücünü büyük ölçüde artırmanın oldukça etkili bir yoludur. Basit bir ifadeyle; bir turbo, motor silindirlerine daha fazla hava uygular, bu da bazı ekstra yakıtlara ek olarak, silindirde daha büyük bir patlama yaratabileceği anlamına gelir. Daha büyük bir patlama daha fazla güç demektir. En son turbo motorlar, verimliliği ve gücü artırmak için yakıt ve havanın inanılmaz derecede hassas bir şekilde ölçülmesini kullanır.

Turbolar Nasıl Çalışır?

Bir turbonun motora daha fazla hava ittiğini biliyoruz. Bunun nasıl yapıldığı biraz karmaşıktır, ancak aslında bir o kadar da kolaydır.

Bir içten yanmalı motor yakıt ve havada çekim yaparak çalışır. Bu karışım, güç üreten bir patlamaya neden olacak şekilde ateşlenir ve atık gazlar - egzoz - dışarı atılır. Turbo şarjlı motorlarda egzoz gazları yeniden kullanılır.

Turbo, egzoz gazlarını bir türbine ve bir kompresöre doğru yönlendiren salyangoz şeklindeki bir tüptür. Gazlar türbini inanılmaz yüksek hızda döndürür ve türbin kompresörü döndürür. Bu, motora, turbo olmayan veya doğal emişli bir motorda mümkün olandan çok daha fazla hava emer, bu da daha fazla yakıt konsantrasyonunun kullanılabileceği anlamına gelir. Bu, silindirde daha büyük bir patlama yaratır ve patlama ne kadar büyük olursa, o kadar fazla güç üretilir.

İlk turbolar, tek bir devasa topakta ekstra güç sağlayan kaba cihazlardı. Modern turbolar, gazların aralarında nasıl minik doğruluk derecelerine hareket edeceğini kontrol eden, daha 'doğrusal' güç dağıtımı ve daha fazla verimlilik sağlayan akıllara durgunluk veren karmaşık sistemler içerir.

Turbolar inanılmaz derecede yüksek basınçlarda ve yüksek sıcaklıklarda çalışır, bu nedenle genellikle ara soğutucu ve yağ soğutucu eşlik eder. Intercooler, turbodan çıkan sıcak havayı soğutur ve yağ soğutucusu, turbo yağının aşırı ısınmamasını sağlar.

Neden Bu Kadar Çok Motor Turbo şarjlı?

Turbolar sadece gücü artırmakla kalmaz, aynı zamanda verimliliği de arttırır. Turbolar güç üretmek için atık gazlar kullandığından, motorun kendisinin daha fazla çalışması gerekmez. Bu, daha büyük, doğal emişli bir motorla aynı miktarda güç üretmek için daha küçük, turboşarjlı bir motorun mümkün olduğu anlamına gelir. Daha küçük motorlar her zaman daha büyük motorlardan daha verimlidir, yakıt tasarrufunu artırır ve emisyonları azaltır.

Otomobil üreticileri 30 yılı aşkın bir süredir dizel motorlarda bu gerçeği kullanıyorlar. Dizel motorlar, turboşarj için özellikle uygundur, çünkü yakıt ve havayı karıştırmak için daha basit emme sistemlerine ve turboların oluşturduğu muazzam hava basıncı içeren daha sert motor bloklarına sahiptirler. Son 15 yılda, üreticiler hafif, alaşım benzinli motor bloğunun ultra yüksek turbo basınçları içermesine izin veren metalurjiyi mükemmelleştirdiler. Daha önceki benzinli turbo motor blokları genellikle ağır demir veya çelikten yapılmıştı. Daha hafif bir motor, tüm aracın daha az ağır olduğu ve daha verimli olduğu anlamına gelir.

Turboların Başka Avantajları Nelerdir?

Turbolar, gücü arttırmanın yanı sıra, özellikle düşük devirlerde torku - bir motorun gücünü - arttırır. Bu, turbo olmadan yüksek devirlerde fazla tork üretmeyen küçük benzinli motorlarda faydalıdır. Doğal emişli dizel motorlar, aksine, düşük devirlerde çok fazla tork üretir. Bir turbo eklemek efekti güçlendirir, bu yüzden eğer gaz kelebeği, örneğin üst viteste 50mph'ye döşerseniz, bu yüzden turbo dizelleri çok güçlü hisseder.

Turboşarjlı araçlarda da daha sessiz egzoz boruları bulunur. Turbo, egzozdan çıkan gaz miktarını etkili bir şekilde azaltır, bu nedenle turbo olmayan bir araba kadar yüksek değildir. Yine de ayağınızı gazdan çıkardığınızda bir 'ses' duyabilirsiniz. Bu, ihtiyaç duyulmadığında turbodan fazla gazı dışarı atan 'boşaltma kapısı'dır.

Turbo Motorlarda Önemli Ayrıntılar

Önleme her zaman tedaviden daha iyidir ve aracınıza bakmak ve bakımını iyi yapmak maliyetli onarımlardan kaçınmanın en iyi yoludur.

Daha fazla bileşen ve daha karmaşık bir tasarımla, turbo motorlar doğal emişli kuzenlerinden biraz farklıdır. Bu da ürüş ve günlük bakım söz konusu olduğunda biraz özel bakımdan yararlandığı anlamına gelir.

1. Yağ

Uygun yağ yönetimi, turboşarj bakımının en önemli yönüdür ve motorunuzun ömrünü uzatacaktır!

Yağ, turbonuzun hareketli parçalarının yağlanmasına yardımcı olur ve motorunuzun etkili bir şekilde çalışması için sürekli olarak doğru türde yüksek kaliteli yağ beslemesi gerekir. Yağ satın almadan önce araç el kitabınızı kontrol edin ve motorunuz için doğru API kalitesinde yağı seçtiğinizden emin olun.

Genel olarak, tamamen sentetik yağ en iyisidir ve 5.000 kilometrede bir yağı değiştirmek, turboşarjınızın ve motorunuzun yağla ilgili sorunlardan muzdarip olmamasını sağlamanın en iyi yoludur.

2. Motorunuzu ısıtın

Yağın motorunuzu etkili bir şekilde yağlayabilmesi için önce ısınması gerekir, bu da aracınız ısınana kadar gaz pedalı üzerinde kolaylaşmanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni arabanızı ilk çalıştırdığınızda, soğuk yağın en kalın olmasıdır, yani motorun etrafına pompalamak için yağ basıncının daha yüksek olması gerekir. Bu, yağ keçelerine fazladan baskı uygular.

Motor sıcaklığı arttıkça yağ sıcaklığı da artar. Bu, yağı incelter ve daha serbest çalışmasını sağlar ve motorunuzun hareketli parçalarını yağlar. Yağın ısınması motor soğutma sıvısından daha uzun sürer. Bu nedenle sağ ayağınızı yere koymadan önce soğutma sıvınızın optimum sıcaklığa ulaşmasından en az 10 dakika bekleyin.

3. Soğutun

Motorunuzu ısıtmanız gerektiği gibi, soğumasına izin vermeniz gerekir. Uzun yolculuklar ve yüksek hızlı sürüş, turboşarjınızda çok fazla ısı yaratır ve motoru hala sıcakken kapatırsanız, içerideki yağı pişirerek turbo içinde gereksiz karbonize yağ birikmesine neden olabilirsiniz.

Bunu önlemek için, kontağı kapatmadan önce yağı soğutmak ve sirküle etmek için motorunuzu birkaç dakika çalışır halde bırakın.

4. Dikkatli Sürün

Kulağa basit gelebilir, ancak ne kadar hızlı hızlanır ve sürülürseniz, turbo'nuzu o kadar zorlarsınız ve motorunuzu ne kadar çok strese maruz bırakırsanız, bu da ömrünü azaltır.

Modern otomobillerde, turboşarjlar otoyol hızlarında çok sayıda sürüşe dayanabileceklerinden emin olmak için titizlikle stres testine tabi tutulur, ancak bu yenilmez oldukları anlamına gelmez.

Arabanızın gaz kelebeğini zaman zaman açmak uygun olsa da, seyir halindeyken, istediğiniz hızı korumak için gereken minimum gücü kullanarak gaz pedalına hafifçe gitmeye çalışın.

Motorunuzu korumanın yanı sıra, yakıt verimliliğinizi artırmanıza da yardımcı olacaktır.

5. Viteslerinizi kullanın

Manuel bir aracınız varsa, turboşarjlı olmayan bir araçta olduğu gibi aracınızın dişlilerini kullanmak yerine, uzun tepeleri sollamak ve sürmek gibi görevler için turbo gücüne güvenmek cazip gelebilir ...Yapmayın, dişlileriniz bunun içindir.

Bu şekilde sürmek, turboşarjınıza gereksiz bir yük bindirir ve tepelere geçerken veya tırmanırken bir mola vermek ve bir vites düşürmek turbonuzun ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
Etiketler: Turbolar Nasıl Çalışır?, Neden Bu Kadar Çok Motor Turbo şarjlı?, Turboların Başka Avantajları Nelerdir?, Turbo Motorlarda Önemli Ayrıntılar
Eylül 11, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR