Turbo Motorlu Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turbo Motorlu Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turbo Motorlu Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1900’lü yılların başında kullanılmaya başlayan turbo motorlar, günümüzde her türlü araçta kullanılmaktadır.  Farklı araba markalarının ve bunlara eş değer motor çeşitleri olsa da son yıllarda en fazla tercih edilen araçlar turbo motorlu araç modelleridir. Peki, turbo motor nedir ve nasıl çalışır? Birçok kişinin merak ettiği ve hakkında çok fazla da bilgi sahibi olmadığı turbo motorlu araçlar hakkında detayları sizler için derledik…

Turbo Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?

Araçların çalışma prensibi genel olarak, silindirin içerisine gönderdikleri yakıt ve hava karışımı ile doğrudan bağlantılıdır ve bu karışım ne kadar çok gönderilirse araçta o kadar fazla güç üretebilir. Turbo motorlar ise daha fazla havayı daha yüksek basınçla silindirin içerisine gönderir ve aracın daha fazla güç üretmesine yardımcı olur. Ayrıca küçük hacimli olan motorlar da turbo sistem ile daha güçlü ve daha verimli şekilde çalışabilmektedir. Dolayısıyla turbo sistemlerinin her açıdan otomobilleri güçlendirdiği ve güzelleştirdiği söylenebilir. Bu nedenle günümüzde turbo motorlu araçlar daha fazla tercih edilir duruma gelmiştir.

Turbo Motorun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

• Turbo motorlar, atık egzoz gazı enerjisinden yararlandığı için yakıttan tasarruf etmemizi sağlayan bir yapıları vardır. Yakıt tasarrufunu en üst seviyede sürtünmesiz ve aşınmasız olarak sağlayan turbo motorlu araçlar da motor daha minimal olduğundan yer kaplaması daha azdır. Bu nedenle daha küçük ve ağırlık bakımından da diğer motorlara göre daha hafif olduğu için sürücüler tarafından tercih edilir.

• Turbo motorların tercih sebeplerinden biri de az yer kaplamaları, hafif ve küçük olmalarıdır. Boyutunun küçük olmasından dolayı turbo motorlu araçlarda motor, daha sessiz çalışır ve sürücülere konforlu bir sürüş deneyimi yaşatır. Çünkü bazı araçlarda oluşan şikayetlerden biri de motorun içeriye çok ses vermesidir. Özellikle büyük ve hacimli motoru bulunan araçlarda bu ses çok daha fazla rahatsızlık vermekte ve dolayısıyla turbo motorlu araçlar bu özelliğiyle bir adım daha öne çıkmaktadır.

• Turbo motorlu açlar daha iyi performans gösterir ve yüksek torka daha hızlı bir şekilde erişir. Böylece araç kullanırken hız kaybınız azalır ve yolculuk boyunca daha az sıklıkla vites değiştirmeniz kolaylaşır.

Turbo Araç Kullanımının İpuçları Nelerdir?

Turbo motorlu araçlar diğer motorlu araçlara göre daha kompleks bir yapıyı da size sunar. Bu tarz motorlarda karşımıza çıkan motor tipi göz önüne alındığında bakımlarının düzenli yapılması gerekir.  Böylece motorun kullanım ömrü daha fazla uzar ve daha fazla verim almanız kolaylaşır.

• Turbo motorlarda yüksek basınçlı bir yanma sağlandığından özellikle aracınıza ve motorunuzun tipine uygun yağ kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle yağ değişim zamanları düzenli olarak takip edilmelidir. Düzenli kontrol ile değişimi sağlanan yağı sayesinde motorun yakıt tasarrufuna etkisi olacağı bilinmelidir. Motor yapısındaki parçaların sürtünme ile aşınmaması için yağ kontrolünün çok önemli olduğu göz ardı edilmemelidir.

• Sürücülerin dikkat etmesi gereken konulardan biri de sürüş rahatlığı için, aracın ısınmasını beklemelidir. Araç çalışır çalışmaz harekete geçmemeli, rölantide beklenmelidir. Bu motor paraları arasında yağlanmanın devreye girmesi ve parçaların aşınmasını önlemede faydalı olacaktır.

• Turbo araç motorlarını kullanım aşamasında güç denemesi yapmaktan kaçınmalısınız. Bu nedenle motorun gücünden fazla yapılan zorlamalar, aracınıza zarar verecektir. Bu nedenle vites geçişleri beklenerek yola devam edilmelidir.

Turbo Motor Araç Arıza Nasıl Belli Olur?

Otomobiliniz eski güç ve performansını göstermiyorsa mutlaka motor bakımını yaptırmanız gerekir. Bunun yanı sıra aracınızdan her zamanki ses dışında farklı bir ses duyuyor ve motordan geldiğini düşünüyorsanız turbo motorunuz arızalanmış olabilir. Bu sesler bir uğultu şeklinde olduğu gibi bir ıslık gibi de gelebilir.

Ayrıca turbonuzun arızalandığını düşünüyorsanız, aracınızın rampa ve yokuşlardaki performansını da gözlemlemelisiniz. Eğer rampada, yokuşta ya da araca fazla yük koyduğunuzda aracınız zorlukla ilerliyor ise turbo motorunuz arızalanmış olabilir. Bunun dışında aracınızda turbo basınç göstergesi bulunuyorsa herhangi bir arıza durumunda uyarı verecektir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız anda aracınızın teknik servise götürerek arıza tespiti yaptırmanız yararınıza olacaktır.
 

Etiketler: Turbo Motorlu Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler, Turbo Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?, Turbo Motorun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?, Turbo Araç Kullanımının İpuçları Nelerdir?, Turbo Motor Araç Arıza Nasıl Belli Olur?
Ağustos 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR