Otomobil Elektrikli Bileşenler Rehberi: Elektrikli Aksamların Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yedpama Yedek Parça

Otomobil Elektrikli Bileşenler Rehberi: Elektrikli Aksamların Arıza Belirtileri Nelerdir?

 

Elektrik Sistemi Ne Yapar? 

 

Her araçta üç çok önemli bileşenden oluşan bir elektrik sistemi vardır: akü, marş motoru ve alternatör. Tüm bu sistemler döngüsel bir şekilde birlikte çalışır, bu nedenle bu bileşenlerin herhangi birinde başlayan bir elektrik sorunu sistemin diğer bölümlerini de etkileyecektir. 

Örneğin akü, marş motorunun çalışması için ihtiyaç duyduğu gücü sağlayan bileşendir ve alternatör, akünün çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Bu, bu üç önemli elektrikli parçadan sadece birindeki bir kusurun, aracın olması gerektiği gibi çalışmamasına veya çalışmamasına neden olacağı anlamına gelir. 

Bunu akılda tutarak, her bir ana elektrik bileşenine ve nasıl çalıştığına daha yakından bakalım:

 

Akü Nedir?

 

Bir aracın aküsü, bir araca başlamadan önce gerekli tüm elektrik akımlarını sağlamaktan sorumludur. Bu, ateşlemeye, yakıt sistemlerine ve marş motorunun kendisine enerji sağlamayı içerir. Bu nedenle, bir aracın aküsü bitmiş veya zayıfsa araç çalışmayacaktır. 


Alternatör Nedir?

 

Peki araç çalışırken elektrik sistemine ne güç veriyor? Alternatörün devreye girdiği yer burasıdır. Motor çalıştırıldığında, alternatör devreye girer. Ayrıca aracın çalışmasını sağlayan aküye de şarj sağlar. 

Arabanız için düzenli elektrik sistemi servisi, alternatörün düzgün çalışması için gereken doğru akım ve voltajı almasını sağlamanın en iyi yoludur. 

 

Marş Motoru Nedir?

 

Marş motoru, motorun çalıştırılmasından doğrudan sorumlu olan bileşendir. Akü gerekli gücü sağlar, ancak motoru kendi başına çalıştıramaz. Bunun yerine, marş motorunun volanı döndürmede sağladığı ve motorun pistonlarını harekete geçirmek için krank milini etkinleştirdiği özel işleve dayanır. 

Bu, akü olması gerektiği gibi çalışsa bile, çalışan bir marş olmadan aracı çalıştırmanın mümkün olmayacağı anlamına gelir. 

 

 

Araçtaki Elektrik Sorunları Nasıl Anlaşılır?

 

Elektrik sistemlerinin arızalanmasını önlemenin en iyi yolu, aracı doğru zamanda servise götürmektir. Bir aracın bakımını ve kontrolünü düzenli olarak yaptırmak, elektrik arızasını meydana gelmeden önlemenin en iyi yoludur. Örneğin bir yerde yağ değişimi yapılırken aracı basitçe kontrol ettirmek genellikle pratik olabilir. Daha eski araçlar veya yüksek kilometreli araçlar özellikle marş sorunlarına eğilimlidir, bu nedenle yağ değiştirirken olduğu gibi bunları sık sık kontrol ettirmek önemlidir. 

Bu şekilde, olası sorunlar büyük bir endişe haline gelmeden önce çabucak çözülebilir ve sürücünün yolda kaldığı durumlardan kaçınmaya yardımcı olur ve ayrıca uzun vadede onarım ve parça maliyetlerinden tasarruf sağlar. Bununla birlikte, sürücülerin elektrik sistemlerinin olması gerektiği gibi çalışmadığına dair işaretlere karşı dikkatli olmaları da önemlidir. 

Peki, dikkat edilmesi gereken en yaygın uyarı işaretlerinden bazıları nelerdir? 

 

1) Araç Kolayca Çalışmıyor

 

Marş motoru çevrildiğinde akü, motorun çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlamak için bir kıvılcım gönderir. Bir motor düzgün bir şekilde marş yapmıyorsa, sürücü genellikle aracın normal çalıştırma sesi yerine anahtarı çevirdiğinde bir tık sesi duyar. Bu, tipik olarak, motoru çalıştırmak için alternatörden, marş motorundan veya aküden akan yeterli akımın olmadığı anlamına gelir. 

Çoğu zaman, bu durumda kaynak akü veya bazen marş motorudur. Bu arada, aracı çalıştırırken bir gıcırdama sesi genellikle marş motoruyla ilgili bir sorunla ilgilidir. 

 

2) Araç Güç Kaybediyor

 

Alternatörde bir sorun olması durumunda akü, şarjlı kalması için ihtiyaç duyduğu güç kaynağına sahip olmayacak ve elektrik sistemleri güç kaybetmeye başlayacaktır. Alternatör arızalıysa, araç genellikle çalışır ancak özellikle daha uzun bir süre boyunca çalışmaya devam edemez. Bu nedenle, bitmiş bir akü aynı zamanda altta yatan bir alternatör sorununun göstergesi olabilir. 

Akü sorunlarının da aracın güç kaybetmesinin veya çalışmaya devam etmemesinin kaynağı olabileceğini unutmayın. Aküler genellikle yalnızca yaklaşık beş yıl dayanacak şekilde üretilir, bu nedenle zamanla güçlerini kaybetmeleri olağandışı değildir. Bu durumda, aracın çalıştırılması da zor olabilir. 

Her iki durumda da özellikle elektrik sistemlerindeki tuhaflıklar olmak üzere aracın düzensiz performansına karşı dikkatli olun. Alternatör tamamen arızalanmadan önce sorunu çözmek her zaman daha iyidir. 

 

3) Aracın Işıkları Arızalı

 

Araçtaki her ışık, güç kaynağını elektrik sisteminden alır, bu nedenle ışıklar arızalıysa, bu genellikle batarya veya alternatörle ilgili temel bir sorunun göstergesi olabilir. Farlar ve arka lambalar elbette çok önemlidir, ancak iç aydınlatma sistemi ve gösterge paneli izleme sistemi de dahil olmak üzere sürücünün güvenliği için zorunlu olan birçok başka ışık vardır. 

Bu ışıklar sürücüleri ve diğer araçları güvende tutar, bu nedenle bir sürücü ışıklarının loş göründüğünü veya olması gerektiği gibi yanmadığını fark ederse sorunu hızlı bir şekilde kontrol ettirmek önemlidir. 

 

4) Yanmış Sigortalar

 

Araçlarda, elektrik sistemlerinin çok fazla akım çekmemesini veya kısa devre yapmamasını ve insanları tehlikeye atmamasını sağlayan sigorta kutusu adı verilen yerleşik bir kontrol sistemi bulunur. 

Sigortalar, bir elektrik sorunu durumunda atacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bazen kendi kendine patlarlar. Atmış bir sigortanın kendisi genellikle küçük bir sorun olsa da özellikle kısa aralıklarla birden fazla atmış sigorta genellikle altta yatan bir elektrik sorununu gösterir. 

Bununla birlikte ara sıra bir sorun olsa bile araç balata gibi düzenli bakıma alındığında profesyonel bir tamirciye atmış sigortalardan bahsetmek her zaman iyi bir fikirdir, böylece her şeyin yolunda olduğundan emin olabilirler.

 

5) Araç İçi Garip Kokular

 

Bir elektrik sorununun ilk sorunlarından biri, araç çalışırken genellikle olağandışı bir kokudur. Garip kokular birkaç anlama gelebilir, ancak elektrik kokuları genellikle belirgin bir yanan plastik kokusuyla gelir. 

Bir sürücü, sürüş sırasında olağandışı bir koku fark ederse, özellikle yukarıdaki sorunlardan herhangi biri de fark edilmişse, her zaman hemen kenara çekmeli ve kaynağı belirlemelidir.

 

Tüm rehberimizi inceleyip bilgi edindiğinize göre artık doğru yedek parça seçmini Yedpama Yedek Parça Marketi üzerinden seçip alabilirsiniz. Yedek parça ihtiyacınızı güvenilir ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Yedek parçalar hakkında bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

Etiketler: Yedek Parça, Arızalı Araç, Elektrik Aksanı
Mayıs 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR