Motorun Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?

Motorun Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?

Motorun Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?

Araç mekaniğinin en temel parçalarından biri olan motorun içerisinde birden fazla hareketli parça bulunur. Motorun güç üretebilmesi için bu parçaların birbirleriyle temas halinde olmasından dolayı yüksek bir sürtünme de yaşanır. Bu sürtünmeden kaynaklı olarak hem parçalar birbirlerini aşındırmakta hem de ortaya yüksek bir ısının çıkmasına neden olmaktadır. Aşınmanın ve bu yüksek ısınının önüne geçebilmek için araç motorlarında yağ kullanılır.

Kullanılan yağ, mekanik parçalar arasına ince bir tabaka oluşturduğu için sürtünme miktarını minimum düzeye indirerek motoru koruma vazifesi görür. Ancak kullanılan yağın kalitesi ve verimi zaman içerisinde düştüğü için periyodik olarak bu yağın değiştirilmesi gerekmektedir. Peki, motorun yağ yakması olarak bilinen bu durun neden olur ve çözümü nelerdir?

Motorun Yağ Yakması Neden Olur?

Motorun içerisinde hem gücü hem de hareketi üreten pistonlar yer alır. Bu pistonların hareketi sırasında sürtünmeyi azaltmak için kullanılan motor yağı pistonların alt kısmında bulunur. Pistonların üst bölümünde ise hava ve yakıt karşımı yer alır. Zaman içerisinde aşınma, sürtünme ve diğer sebeplerden ötürü yağ, pistonların üst kısmına geçerek hava ve yakıt karışımının içerisine dahil olur ve motorun yağ yakması denilen olayla karşılaşılır. Motorun yağ yakmasına yol açan diğer nedenler ise şunlardır:

• Belirli aralıklarla kontrol edilmeyen motorun yağ seviyesi azalmış olabilir. Yağ seviyesinin azalmasından dolayı ilerleyen zamanlarda motordaki hareketli parçaların aşınması hızlanır ve daha sonra yağ eklense de aşınan parçalardan yağ sızmaları görülebilir.

• Motorun uzun süre çok yüksek devirde çalıştırılması piston ve segmanların performansını etkileyerek zamanla yağ sızdırmasına neden olabilir. Motorun yağ sızdırmaya başlaması yağ yakmanın en önemli nedenleri arasındadır.

• Emme supapları ve diğer parçaların arızalanması da motorun yağ yakma nedenleri arasındadır. Çünkü bu mekanik parçalarda bulunan yağ, yanma odasına kaçar ve bur durumda yağ yakımı kaçınılmaz olur.

• Saydığımız tüm bu mekanik sorunların dışında 500 bin kilometreyi geçen ya da 20-30 yaş aralığındaki araçlarda bulunan motorların yağ yakması normal olarak kabul edilmiştir.

Motorun Yağ Yaktığını Nasıl Anlarız?

Motor yağının eksilmesi ya da motorun yağ yakmasını anlamanın en kolay yollarından biri, egzozdan çıkan duman rengidir. Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir.

Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur. Bu durum, araç sıcakken gözlemlenebilir ve pistonların aşınıp aşınmadığının öğrenilmesini kolaylaştırır.

Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
 
Etiketler: Motorun Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?, Motorun Yağ Yakması Neden Olur?, Motorun Yağ Yaktığını Nasıl Anlarız?
Haziran 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR