Hatchback Araba Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hatchback Araba Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hatchback Araba Nedir? Avantajları Nelerdir?

Yaşadığımız çağda arabaların insan hayatında çok önemli bir yere sahip olduğu aşikardır. İnsan hayatını kolaylaştıran bu icat, zaman içerisinde çok büyük değişimlere uğramış ve sadece ulaşım ihtiyacını karışılmak için değil aynı zamanda bir konfor vesilesi olarak da görülmüştür. Günümüzde birçok araba modeli ve çeşidi vardır. Bunlardan biri de hatcback arabalardır. Otomobil tutkunlarının çok aşina olduğu bu kavramı gelin tekrar hatırlayalım ve hatchback araba nedir ve hatchback arabaların avantajlarının neler olduğunu birlikte inceleyelim.

Hatchback Nedir? (Arabalarda Hatchback Kavramı)

Herkesin alacağı araç için kafasında belirlediği belli başlı kriterler vardır. Bu kriterler arasında aracın markası, modeli, fiyatı, sağladığı konfor ve aracın özellikleri olabilir. Ancak yeni bir araba satın alırken amacınıza uygun bir araba almak hayatınızı bir nebze daha kolaylaştırabilir. Birçok çeşide sahip olan arabaların günümüzde kullanım alanları çok farklıdır. Araba türlerinden biri olan hatchback arabalar ise genellikle 3 veya 5 kapıya sahip olan, en az 4 koltuklu ve bagaj uzantısı bulunmayan araçlardır. Bagaj kapağı arka camla birleşik olduğu için bazen arka koltuklardan biri iptal edilebilir ve bagaj kapısı kullanılabilir.

Hatchback Arabaların Avantajları Nelerdir?

Dünya çapında çok satılan hatchback arabalar hem görünümü hem de kullanışlı olması ile alıcısı ve istek oranları diğer arabalardan daha fazladır. Modelinin kibar olması sebebiyle fiyatları da diğer arabalara kıyasla daha uygundur. Günümüzde büyük markaların gözdesi olan hatchback arabalardan rekor satışlar elde edilmektedir. Ayrıca Hot Hatch olarak adlandırılan 3 kapılı arabalar hem görüntüsü hem fiyatıyla özellikle gençlerin ilgi odağı olmuştur. Liftback olarak adlandırılan sedan arabalara benzeyen hatchbackler daha fazla bagaj hacmine sahiptir. Hatchback arabaların diğer avantajları ise şunlardır:

• Yakıt cimrisi olarak bilinen hatcback arabalar, markasına ve yapısına göre yakıt oranı değişse de en az yakıt kullanımına sahip arabalardır.

• Şehir içi ve uzun yol için kullanımlarda idealin altında yakıt kullanan hatchback arabalar sizin ve ailenizin bütçesi için en uygun arabadır.

• Hatchback arabalar kibar ve spor görünüşleriyle dikkat çekmekte ve genellikle parkta sorun yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmaktadır.

• Spor ile şık görünümü üstünde taşıyan hatchback arabalar yaş sınırlaması olmaksızın her yaştan insanların severek kullandığı modellerden biridir.

• Geniş bir bagaj ihtiyacı olmayan kullanıcılar rahatlıkla tercih edebilirler.

Hatchback Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

• Hatchback arabaların bilindiği üzere bagaj uzantıları olmadığı için bagaj bölgesi küçük olmaktadır. Bagaj kullanımı ve ihtiyacı çok olan insanların hatchback araba alırken bunu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

• Bebekleri olan aileler için arka koltukların küçüklüğü sıkıntı yaratabilmektedir. Bebek koltuğu gibi ek kullanımları olan ailelerin hatchback araba alırken bu konuya dikkat etmeleri gerekir.

• Hatchback arabalar spor ve şık görünüme sahip arabalardır. Bu yüzden klasik ve daha ağır görünüm sevenlerin tercih ederken daha eleyici davranmaları önerilir.

• Arka cam opsiyonunun bagaj kapağında olması ise hırsızlık gibi durumlarda daha dezavantajlıdır. Önemli eşyalarınızı bagajda bulundurmamanız tavsiye edilmektedir.

Hatchback ve Sedan Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hatchback arabalar alınırken genellikle sedan arabalarla kıyaslanır. Sedan arabalar hatchback arabaların tam tersine bagaj uzantısı ve arka camı sabit olan arabalardır. Sedan arabaların bagaj uzantısı olduğundan dolayı arka koltuklarla bir bağlantısı yoktur ve bagaj kısımları büyüktür. Hatchback arabaların bagaj ile arka koltukları ayıran uzantısı yoktur. Bu sebeple hatchback arabaların bagaj kısımları daha küçüktür.

Hatchback modeline sahip arabalar başlangıçta ihtiyaç üzerine üretilmiş olsalar da sonrasında epey bir geliştirilmiş ve günümüz teknolojisine performans ve güç olarak uyum sağlamayı başarmıştır. Kullanım alanı genellikle şehir içi olan arabaların en büyük kolaylıkları ise kolay park edilebilme özelliğidir. Boyutları sedan arabaya oranla daha küçük olan hatchback arabaların çok tercih edilme sebeplerinden biri de budur.
 
Etiketler: Hatchback Araba Nedir? Avantajları Nelerdir?, Hatchback Arabaların Avantajları Nelerdir?, Hatchback Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?,
Temmuz 29, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR