Hasarlı Araçlarda Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Hasarlı Araçlarda Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Hasarlı Araçlarda Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Belirli bir süre geçtikten sonra aracın boyasının aşınması bütün taşıtlar için kaçınılmaz bir sonuçtur. Arabanın parlak yüzeyinde ilk bakışta göze çarpan çizikler bile araç sahipleri için çok can sıkıcı bir durum olabilir. Peki, hasarlı araçlarda boyama işlemi nasıl yapılır ve araçlarda hangi hasarlar kolayca giderilebilir? Sürücüler tarafından en çok merak edilen bu soruların cevapları yazımızın devamında…

Araç Boyama İşlemi

Her gün binlerce sürücü bu ufak çizikleri kapatmak için ya farklı özelliklerde üretilen çeşitli ürünler deniyor ya da aracını servise götürerek bu çiziklerin ortadan kaldırılmasını istiyor. Aslında araç yüzeyindeki bu bozulmalar estetik kaygılardan çok daha önemli bir şeyin habercisidir. Yani korozyonun….

Eski araçları gözünüzün önüne getirin. İlk dikkatinizi çeken şey nedir? Çamurlukların, tekerleklerin etrafındaki metalin korozyonla çürüyüp dökülmesidir. Paslanma ve oksitlenme başlamışsa tehlike başlamış demektir. (Paslanma düşük alaşımlı demirde görülen bir çözünmedir.) Aracınızı daha büyük bir hasardan korumak için boyatmayı düşünebilirsiniz. 

Eğer araç kaputunuz büyük zarar gördüyse öncelikle bunun düzeltilmesi gerekir.

Darbe almış yüzey içeri bükülebilir, tamamen ezilebilir veya dışa doğru kıvrılabilir. Bu durumlarda ya kaputa özel işlem uygulanarak kaput eski formuna döndürülür ya da yeni bir saç levhası hasarlı bölgenin formuna uyacak şekilde kaynak yapılır. Yüzey dolgu kaplanır, zımparalanır, pürüzsüzleştirilir. Bu işlemlerin ardından boyama işlemine geçilir.

Araçtaki Hangi Hasarlar Giderilebilir?

Güneş Hasarı

Aracınızı uzun süre korumasız ve güneş altında bırakmak güneşin neden olduğu beyazımsı lekelerin oluşmasına sebep olur. Bu sorunu çözmenin en pratik yolu, aracı gölgelik bir yere park etmek. Aracınıza güneş koruyucu özellikli cila sürmek sizin için iyi sonuç verecektir. Güzel haber arabalarda güneş yanığı kaportaya işlemez. Boya ile kaporta arasında boşluk oluşturur ve boya katmanı kuruyup dökülmeye başlar. Eğer güneş yanıklarınız ileri derecedeyse çok yüksek fiyatlara maliyet çıkabilir. Erken müdahale önemlidir. Güneş yanıklarını ilk gördüğünüzde yapabileceğiniz işlemler vardır.

Temizlenmiş ve tozdan arındırılmış araba yüzeyinize pasta cila uygulayın. Bekleyin kurusun ve temiz bir havluyla silin. Aracınızı sadece suyla yıkayın. Aracınızın daha şeffaf ve parlak görünmesi için ince şeffaf bant nitelikli bir ürün kullanabilirsiniz. Bunun yerine püskürtmeli şeffaf bant kullanabilirsiniz. Bu işlemler sonucunda aracınız artık, daha parlak ve daha göz alıcı görünecektir.

Çizikler

Bir nesne, aracınızın boyasını sıyırdığında çizikler oluşur. Çiziklerden korunmanın yolu, ekstra bir araba boyası filmi ve cam kaplama kullanmaktır.

Boya Oksidasyonu

Çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Dolgu ve cila macunu ile giderebilirsiniz.

Girdaplar

Araba yıkamacıların sert fırçaları, kirli havluyla aracı silmek; araçta iz bırakır. Buharlı temizleme ile aracınızı derinden temizleyebilirsiniz.

Şeffaf Kabuk Soyulması

Araçlar eskidikçe üzerlerindeki şeffaf katman dökülebilir. Ancak bu dökülmeler tamamen değil parça parçadır buda kötü bir görünüm oluşturur. Araç kaplamasının dökülmesinin nedenlerinden biri kötü araç bakımıdır. Kabuk soyulması engellenebilir bir durumdur.

• Otomatik araç yıkamalar sert darbelerle aracınızı temizler bu sırada da araç filminiz kabuk halde dökülebilir.

• Otomatik araç yıkatmak yerine aracınızı buharlı temizlikle temizletebilirsiniz. Aracınızın yüzeyine zarar verecek kimyasal temizleyiciler kullanmayın. Bunun yerine profesyonel bakım sağlayan temizleyiciler kullanın.

• Aracınızı düzenli olarak cilalayın. Cilanın üzerine ince bir katman balmumu kullanmak filminizin ömrünü uzatacaktır.

• Aracınızda leke bırakmayın. Kuş pislikleri zamanla yüzeye yapışır ve kazınması zor bir hale gelir. En iyisi ilk gördüğünüzde onları uzaklaştırmak.

Ağaç Reçinesinden Araç Hasarı

Ağaçlardaki sıvılar aracınıza gelip, yüzeyine yapışabilir. Güçlü yapışma özelliği olan bu reçineleri bir an önce temizleyin.
 
Etiketler: Hasarlı Araçlarda Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?, Hasarlı Araçlarda Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?
Kasım 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR