Araba Motor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Araba Motor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Araba Motor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Yeni araç satın alacak kişiler genellikle güçlü bir motor performansı gösteren bir araca sahip olmak ister. Günümüzde elektrikli, dizel ve benzinli birçok araç çeşidi vardır ve bu araçların motorlarının gücü de birbirlerinden farklıdır. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren motorlar kendi içlerinde birçok farklı sınıfa ayrılır ve bu da zaman zaman kafa karışıklığına neden olabilir. Bu yazımızda tüm bu kafa karışıklıklarını ortadan kaldıracak araba motor çeşitleri ve özelliklerini sizler için araştırdık.  İşte, araba motorlarıyla ilgili bilmeniz gereken detaylar.

Motor Çeşitleri

Otomotiv endüstrisinde kullanılan motorlar, yakıt türlerine, ateşleme türüne, silindir sayı ve düzenine, soğutma türlerine ve valf düzenine göre farklı bir şekilde sınıflandırılır. En sık karşılaşılan motor çeşitleri ve özellikleri şöyledir:

T-GDI Motor Özellikleri

T-GDI motorun en temel özelliği; yakıtın, doğrudan yanma odasına çok daha yüksek bir basınçla iletilmesi şeklinde açıklanabilir. GDI, doğrudan benzin enjeksiyonu anlamına gelir ve “T” ise turboyu tanımlamak için kullanılmıştır. T-GDI motorlar, yakıtın hacim ve zamanla açısından daha doğru şekilde kontrol edilebilmesini sağladığı için belirli bir motor kapasitesinden çok daha fazla beygir gücü alınmasını sağlamaktadır.

TFSI Motor Özellikleri

TFSI, turbo yakıt tabakalı enjeksiyon anlamına gelir ve günümüzde Audi araçlarda kullanılan ana motorlardan biridir. İlk turbo şarjlı motor çeşidi olan TFSI motor, daha yüksek yakıt verimi ve daha düşük bir emisyon sağlar. Ayrıca bu sisteme sahip bir motor daha yüksek güç çıkışı ve daha yüksek tork gücü performansı da sunmaktadır.

TSI Motor Özellikleri

Volkswagen’in düşük emisyon projeleri kapsamında geliştirdiği motor türlerinden biri olan TSI, turbo şarjlı tabakalı enjeksiyon anlamına gelir. Bu motor teknolojisinin dayandığı ana nokta direkt yakıt enjeksiyon motorlarıdır. Böylece TSI motorlar, daha düşük dakika devir sayısında daha yüksek tork gücüne ulaşabilmektedir. Bu da aracın daha az yakıtla daha fazla güç kullanmasını sağlar. Etkileyici bir şekilde yakıt tasarrufu sağlayan TSI motorlar, etkili güç sağlamak için de doğrudan turboşarj teknolojisini de birleştirir.

FSI Motor Özellikleri

Yakıt tabakalı enjeksiyon anlamına gelen FSI motor teknolojisi de Wolkswagen grubuna ait motor çeşitleri arasındadır. Bu motorun özelliği, her silindirin yanma odasına doğrudan enjekte edilen ortak bir raydan iletilen yüksek basınçlı yakıt sisteminin olmasıdır. Bu teknolojik özelliği ile orta vadeli olarak daha düşük karbon emisyonlu motorların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Hava ve Su Soğutmalı Motorlar ve Özellikleri

Hava soğutmalı motor özelliklerinden birisi dört zamanlı tekli yapılarda olması ve yanma ısısını dağıtmak için soğutma kanatçıklarını kullanmalarıdır. Aslında tüm motorlar hava soğutmalıdır ancak bazı motor sistemleri aynı iki silindirli motorlar gibi ısıyı doğrudan havaya geçirirken diğer motorlar ise ısılarını sıvı ile soğutucuya iletmektedir. Bu teknolojide enerji transferi radyatör aracılığı ile havaya iletilir. Su soğutmalı motorlar ise aynı çalışma sistemini kullanır ancak bunu su kanalı kullanarak ısı tahliyesini gerçekleştirir.

2 Zamanlı Motor ve Özellikleri

Sıkıştırma ve yanma olmak üzere iki işlevi olan 2 zamanlı motorlar, motor krank milinin her devri için bujiyi ateşleyerek devreye girmektedir. Bu da 2 zamanlı motorun diğer ağır zamanlı motorlara göre çok daha hafif bir hale getirir. Basit bir şekilde çalışan 2 zamanlı motorlar basit bir şekilde çalışırken bakım ihtiyaçları ise fazladır. Ancak bakım maliyetleri 4 zamanlı motorlara kıyasla saha ucuzdur diyebiliriz.

4 Zamanlı Motor ve Özellikleri

2 zamanlı motora göre çok daha karmaşık bir çalışma sistemine sahip olan 4 zamanlı motorların emme, sıkıştırma, yanma ve egzozdan oluşan dört ana işlevi vardır. 2 zamanlı motorlara kıyasla kontrollü güç iletimi daha güçlü olan bu motor çeşidi yeni başlayan sürücüler için ideal bir tercih olabilir. 4 zamanlı motorun sürüşü daha kolay hale getirmesi, daha pürüzsüz bir güç iletimine sahip olması da en önemli tercih sebeplerinden biridir denilebilir.
 
Etiketler: Araba Motor Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?, Motor Çeşitleri, Hava ve Su Soğutmalı Motorlar ve Özellikleri
Temmuz 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR