Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü araca göre belirli takvim aralığında muhakkak yapılması gereken işlemlerden biridir.  Aracın çıkardığı zehirli gazlar çevreye ve doğaya zarar verdiği düşünüldüğünde bu işlemin yapılması hem dünyada hem de ülkemizde zorunlu tutulmaktadır.

Aracın modeline ve şekline göre uygulama biçimi farklılık gösteren egzoz muayenesi ya da diğer bir adıyla emisyon testinin yapılmasının en büyük nedenlerinden biri trafikte seyir halinde olan araçların çevreye yaydığı zehirli gazların negatif etkilerini ve hava kirliliğini en aza indirmektir. Peki, emisyon muayenesi nerede ve nasıl yapılır? Daha iyi ve daha temiz bir dünyada yaşamak için özen gösterilmesi gereken konulardan biri olan emisyon muayenesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Egzoz Muayenesinin Uygulanma Biçimi

Hane başına düşen araba sayısı gün geçtikçe kişi başı araç düzeyine çıktığından, egzozların muayenesi çevreye verilen zarar ve arabanının bütününe verilen zararı önlemek için önem arz etmektedir. Egzozdan çıkan dumanın kalitesi, yoğunluğu iyi saptanmalı ve muayenesi yapılarak çevreye verdiği zararın önüne geçilmesi gerekmektedir. 

Her ülkeye göre farklılık gösteren muayene biçiminde amaç, yanmamış hidro karbon ve karbon monoksite bakılması denilebilir. Karbon monoksit salınımın da incelendiği bu muayene işlemlerinde her daim kesin sonuç alınamasa da karbon monoksitin salınımıyla oluşabilecek sera gazı etkisinin önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Araçların yakıt cinsine göre muayene esnasında uygulama biçimleri de farklılık göstermektedir.

Benzinli araçlarda; ilk ölçüm işlemi başlarken aracın rölantide çalıştırılması istenir. İşlem devam ederken gaza basılarak aracın yüksek devirde çalıştırılması sağlanır. Bu devirde ölçüm yapılmaya devam eder.

Dizel Araçlarda; 3 kez gaz pedalına basılması istenir. Motor kesme hızına erişilmesini gerektiren bu muayenede ölçüm bu seyirde yapılır ve tamamlanır.

Benzin artı LPG’li araçlarda ise iki yakıt türüne geçiş yapılarak ayrı ayrı muayene edilmesi sağlanır.

Egzoz Muayenesini Nerede Yaptırabilirim?

Aracınızın bakımını yaptırdığınız TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz muayene işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın muayenesi gibi egzoz muayenesi de zorunlu bir işlem olup, yaptırılmaması durumunun inceleme esnasında saptanmasıyla cezai yaptırımlar yapılmaktadır. Egzoz muayenesinde başarıyla geçmiş araçların evrakların muayene yapıldığına dair işlemeler yapılmaktadır.

Başarısız Egzoz Muayenesinin Sonuçları

Egzoz muayenesinden başarıyla geçmeyen araçlarda hidrokarbon ve karbon monoksit oranlarının fazla olmasından kaynaklı olumsuz raporlar çıkabilmektedir. Böyle muayenelerde araç kullanıcısına sorunun nereden kaynaklandığı ile ilgili belge verilir araç sahibi bilgilendirilerek sorunu halletmesi istenmektedir. Arızalı ve yıpranmış bujiler de egzoz muayenesinin olumsuz neticelenmesine sebep verecektir.

Aslında temiz bakılan araç ve aracın dilinden anlayarak yapılan bakımlar sizlerin egzoz muayenesinden olumsuz dönmenize engel olabileceğinden, motor ve tüm akşamlara özenle bakmanız kurtarıcınız olabilir. Size verilen belge doğrultusunda sorunu çözmeden trafik seyrine devam etmeniz para cezasına sebep olabileceği gibi ilerleyen süreçte sorunu olan aracın trafikten menedilmesine kadar gidebilir. Egzoz muayenesi üzerinde durulması gereken mevzudur.
 
Etiketler: Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?,Egzoz Muayenesinin Uygulanma Biçimi, Egzoz Muayenesini Nerede Yaptırabilirim?, Başarısız Egzoz Muayenesinin Sonuçları
Eylül 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR