Araç Neden Yağ Eksiltir

Araç Neden Yağ Eksiltir

Araç Neden Yağ Eksiltir

Güvenli bir yolculuk için hayati öneme sahip araç sıvılarından biri olan motor yağı, araç mekaniğinin en temel parçası olan motoru korumaktadır. Çünkü motorun hareketli parçaları üzerinde ince bir tabaka oluşturan motor yağı bu sayede aşınma ve sürtünmeleri minimum düzeye indirir. Bunun yanı sıra aracın hararet yapmasını da önler. Zaman zaman araçta yağ eksilmeleri olabilir. Bunun en önemli nedeni motorun yağ yakması olarak gösterilmiştir. Peki, motor yağı eksilmesinin başlıca sebepleri nelerdir?

Motor Yağı Eksilme Nedenleri

Araç teknolojilerinde gelinen son noktada, araç motorunda yağ eksilmeleri en az seviye getirilmiştir. Her motorda bir miktar yağ eksilmesinin olması normal olarak kabul edilir. Ancak uzmanlar tarafından verilen bilgilerde, bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi normal değerlerin üzerinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca 10 bin kilometrede 200-300 gram yağ azalması da normal bir seviye olarak kabul edilir. Bu miktarın üstünde bir yağ eksilmesi söz konusu ise o zaman aracın yağ yakmasından şüphe edilebilir.

Motorun Yağ Yakma Nedenleri

Motorlu araçlar, çalışma biçimi gereği belli bir miktarda yağ kullanırlar. Fakat araçtaki yağ tüketiminin artması motordaki önemli bir soruna işaret edebilir. Motorun normal değerlerden fazla yağ tüketmesi ise araç için en önemli sorunların başında gelir. Eğer araç motorundaki yağ eksilmesi zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca motor yağının giderek azalması araç çekiş performansının da düşmesine neden olacaktır. Motorun yağ yakma nedenleri şöyle sıralanabilir:

• Motorda bulunan emme subap yataklarının giderek aşınmasından dolayı karbüratörün yağı emerek yağ yakmasına neden olabilir.

Motorun pistonunda oluşan aşınmalar veya segman, ana ve sibop yataklarında meydana gelen aşılamalarda motorun yağ yakmasına sebep olabilir. Böyle bir durumda ise motorda önemli ölçüde yağ eksilmeleri görülür.

Aracınızı çok yüksek devirde kullanmanız, motorun yağ yakmasına neden olduğu gibi motorda bulunan yağ seviyesinin çok yüksek olması da motorun yağ yakışını hızlandıran etkenlerdendir.

Motor keçelerinin sızdırması ya da çizilmiş veya aşınmış gömlek ve silindirlerin üç yüzeyleri de motorun yağ yakma nedenleri arasında sayılabilir.

Aracınızın yağ pompasında oluşan arızalar, motorun yağ debisinin aşırı derece artmasına neden olacağı için yağ eksilmeleri görülebilir.

Tüm bu saydıklarımız dışında motorun yağ segmanlarının karbon veya kurum bağlaması motorun yağ yakmasına neden olan faktörler arasındadır. Bu nedenle kullandığınız motor yağının aracınız için en uygun olan yağ çeşidi olmasına özen göstermelisiniz.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Eğer aracınızın motorunda yağ eksilmesi sorunu ile karşılaşırsanız, araç egzozundan mavi bir duman çıktığını göreceksiniz. Aynı zamanda gri bir dumanda motorun yağ yakma habercisi olabilir. Bunun yanı sıra motor kapağını açtığınızda motorda hava üflemesi gibi durumla da karşılaşabilirsiniz. Motor üflemesi olarak bilinen bu durumu daha çok aracınız sıcakken öğrenebilirsiniz. Bu durumda motorda ki yağ eksilmesi sonucu motorun en önemli parçaları olan segman ve piston aşınmış olacaktır. Söz konusu parçalarda daha büyük sorunlara sebebiyet vermemek için bu parçaların değiştirilmesi gerekmektedir.

Motorun yağ yaktığını öğrenmenizin bir diğer yolu ise; kontak kapalıyken yağ çubuğu ile motorun yağ seviyesini ölçmenizdir. Kullandığınız her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir işaret bulunur. Eğer çubuktaki yağ izleri işaretin altında bir seviyeye inmişse motorda yağ eksilmesi var demektir.

Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenebilir?
Motorun yağ yakması, motor yağının kendisiyle doğrudan bir ilgisi yoktur. Ancak yine de aracınıza kullanacağınız yağın kalitesine önem vermelisiniz. Motorda yağ eksilmesi daha çok mekanik parçaların aşınması ve yağın bu yılla başka bölümlere sızmasından kaynaklanır. Bu nedenle yağ yakmayı engelleyen ekstra katkı maddeleri kullanmak çok etkili bir yöntem değildir. Bunun yerine motor yağını belirli aralıklarla kontrol etmek, aracınızı çok yüksek devirlerde kullanmamak ve motorun yağ yakma nedenlerini öğrenerek aracınızı kullanmak çok daha faydalı olacaktır.
Etiketler: Araç Neden Yağ Eksiltir
Haziran 18, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR