Arabalardaki İkaz Lambaları Ne Anlama Gelir?

Arabalardaki İkaz Lambaları Ne Anlama Gelir?

Arabalardaki İkaz Lambaları Ne Anlama Gelir?

Teknoloji alanında yaşanan gelişmelerle birlikte otomotiv sektörü de kendini geliştirmiş ve üretilen farklı araba modellerinin teknik aksamı akıllı teknoloji ile donatılmıştır. Sürücü koltuğuna oturduğunuzda karşınızda yanıp sönen lambaların hangi anlamlara geldiğiniz hiç düşündünüz mü? Yapılan bir araştırmaya göre sürücülerin %98’inin araçlardaki ikaz lambalarının ne anlama geldiğini bilmediği saptanmıştır. Arabalardaki ikaz lambalarının ne anlama geldiğini ne işe yaradığını veya yeni ikaz lambalarının eklenip eklenmediğini merak ediyorsanız yazımızı okuyarak tüm bu soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. İşte, arabalardaki ikaz lambaları hakkında bilmeniz gereken önemli detaylar.

Arabalardaki İkaz Lambaları Neyi Gösterir?

Sürücü mahallinin tam karşısında bulunan lambalar size aracınızın durumu hakkında önemli bilgileri vermekle beraber aracınızda herhangi bir arazının olup olmadı konusunda da uyarır. Aracınızda yaklaşık olarak 20’ye yakın ikaz lambası bulunur ve bu lambalar arıza lambaları olarak da bilinir. Şimdi gelin aracınızdaki arıza lambalarının ne anlama geldiğini hep birlikte inceleyelim.

1- Motor Hararet Göstergesinin Yanması

Eğer aracınızın göstergelerinde hararet göstergesi yanıp sönmeye başladıysa arabanızın motor soğurma suyu fazla ısınmış olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hemen arabanızı uygun bir yere park edin ve motorun soğumasını bekleyin. Motorun iyice soğuduğundan emin olduktan sonra en kısa süre içerisinde aracınızın yetkili servisine giderek gerekli kontrolleri yaptırmanızı öneriyoruz.  

2- Motor Arıza Lambasının Yanması

Aracınızın hararet göstergesi söndükten sonra eğer motor arızası lambası ikaz veriyorsa, motor yağ basıncı düşmüş olabilir. Bu arıza lambasının yanması önemli bir sorundur ve böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen aracınızı durdurun ve yetkili servisi çağırın. Yetkili servis aracınızın motor yağını değiştirecek ve diğer teknik kontrolleri yapacaktır.

3- Akü İkaz Lambasının Yanması

Arabalardaki ikaz lambalarından biri de akü ikaz ışığıdır. Bu lambanın yanması akünüzün bittiğine ya da aküde farklı bir sorun olduğuna işaret eder. Eğer aküde meydana gelen sorunları gidermezseniz çok daha büyük araç arızaları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle arabanızda yanan tüm ikaz lambalarını dikkate almalı ve gerekli kontrolleri hiç vakit kaybetmeden yaptırmalısınız.

4- Fren Uyarı Lambaları

Aracınızda bulunan ikaz lambaları arasında fren ve lastik arızaları ile ilgili de uyarı ışıkları bulunur. Özellikle fren uyarı lambaları en önemli ikaz lambalarındadır. Fren ikaz lambaları genellikle el fenerini çekili bıraktığınızda ya da fren sistemlerinde farklı sorunlar olduğunda yanmaya başlar. Bu lambanın yandığını fark ettiğinizde ilk önce el fenerini kontrol edin. El fenerinde bir sorun yoksa fren hidrolik sistemlerinde ya da balatalarda bir gevşeme olmuş olabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken aracınızın yetkili servisi ile görüşmeniz olacaktır. Ayrıca bazı araçlarda ABS fren sistemi arıza lambaları da bulunur. Bu lambaların sürekli olarak yanması ABS fren sisteminin devre dışı kaldığını gösterir. Araç bu şekilde bir süre çalışsa da ABS sisteminin tekrar çalışabilmesi için en yakın teknik servise giderek aracınızın kontrollerini yaptırmalısınız.

Yukarıda saydığımız araba ikaz lambaları dışında lastik basıncı ikaz lambası, egzoz sistemini kontrol eden ikaz lambaları, yakıt lambaları, emniyet kemeri uyarısı ve dizel araçlarda çeşitli uyarı lambaları bulunur. Aracınızdaki tüm ikaz lambaları önemlidir ve bu lambalar sayesinde aracınızın durumu hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu lambalarını verdiği uyarıları dikkate almanız hem daha güvenli bir sürüş deneyimi için hem de aracınızın mekanik aksamı için son derece önemlidir.

Land Rover Yedek Parça ile ilgili ürünlerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
 

Etiketler: Arabalardaki İkaz Lambaları Ne Anlama Gelir?, Arabalardaki İkaz Lambaları Neyi Gösterir?
Ağustos 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR