Araba Neden Su Kaynatır?

Araba Neden Su Kaynatır?

Araba Neden Su Kaynatır?

Araç motorları çalıştığı sürece enerji ve ısı üretir. Ancak motorun aşırı ısınmasını önlemek için bir şekilde soğultulması gerekmektedir. Araç kaputunun altında bulunan soğutma suyunun olması gerekenden çok daha kısa bir süre içerisinde azalması ya da bitmesi gibi durumlar, motorun beklenenden daha fazla ısınmasına neden olur. Hatta dışardan bakıldığında net bir şekilde aracın buhar saldığı görülür. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda aracınızın su kaynattığı anlaşılmaktadır. Bu olay seyir halindeyken meydana gelirse aracın hemen durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Çünkü araç su kaynattığı zaman dikkat edilmezse sadece araba ve sürücü için değil yolcuların güvenliği de tehlike altına girebilir.

Motor Soğutma Sistemleri Nelerdir?

Günümüz şartlarında üretilen araç motorlarında kullanılan soğutma sistemleri ise iki farklı şekilde tasarlanmıştır. Bunlardan birincisi hava soğutmalı, diğeri ise sıvı soğutmalı şeklindedir. Hava soğutmalı olan motorlar genellikle hava ve motorun içine konulan soğutma yağı ile soğutulur. Sıvı soğutmalı motorlar ise motorun içine konulan antifiriz ve su karışımı ile soğutulmaktadır. Son yıllarda üretilen araç motorlarında daha çok sıvı soğutmalı sistemler tercih edilir. Çünkü hava soğutmalı motorlar zaman içinde soğutma işleminde istenilen performansı vermemekte ve yetersiz kalmaktadır. Bu da istenmeyen durumlara sebep olmaktadır. Peki, motor neden hararet yapar ve hararet yapan motora nasıl müdahale edilmelidir?

Araç Motoru Neden Hararet Yapar?

Sürüş halindeyken arabanızın motoru su kaynatmaya başlayabilir. Bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir.

Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir. Basit bir kir tabakasını kolayca kaldırmak mümkündür. Ancak, herhangi bir sızdırmazlık özelliği olan maddelerin oluşturduğu kiri özel aletler yardımıyla çözmek gerekir. Bu işlemi tek başınıza yapmak yerine profesyonel destek almanız aracınız için en ideal çözüm yollarından biridir. Hatta bazı durumlarda radyatörün temizlenmesi yerine değiştirilmesi sizin için daha karlı olabilir.

Termostatın ya da valflerin zarar görmesi durumunda da motor fazla ısınabilir. Bu sorunu tespit etmek için; motoru ısıtın ve eğer ısınmamışsa hortumun sıcaklığını kontrol edin. Çünkü bu durum termostatın bozulduğunun göstergesidir.

Hararet Yapan Motora Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Su kaynatmaya başlayan araç hemen kenara çekilmeli ve motor iyice soğumadan müdahale edilmelidir. Çünkü sıkışan ve sıcak hava sonucu araç motoru içinde oluşacak ani bir değişikli aracınızın yanmasına neden olabileceği gibi başka kazalara da sebep olabilmektedir. Aracınız soğuduktan sonra temiz ve kireçsiz içme suyunu motorun su haznesine boşaltmalısınız. Daha sonra aracınızı çalıştırarak, suyun motora girişini sağlamalısınız. Eğer problemin daha büyük olduğunu düşünüyorsanız hemen bir teknik servisten yardım istemelisiniz. Çünkü yapacağınız yanlış bir işlem sonucu aracınızın mekaniğine zarar verebilir.
Etiketler: Araba Neden Su Kaynatır?, Motor Soğutma Sistemleri Nelerdir?, Hararet Yapan Motora Nasıl Müdahale Edilmelidir?
Haziran 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR