Alternatör Nedir ve Arızalı Bir Alternatör Nasıl Anlaşılır?

Alternatör Yedek Parça

Alternatör Nedir ve Arızalı Bir Alternatör Nasıl Anlaşılır?

 

Arabanızın radyosuna, farlarına ve diğer elektronik bileşenlerine güç sağlamak söz konusu olduğunda, tüm işi akünü yaptığını düşünebilirsiniz. Gerçekte, her şeyi çalışır durumda tutan sizin alternatörünüzdür. Ancak bir alternatör tam olarak ne yapar ve nasıl çalışır? Alternatörünüzü neyin bu kadar önemli kıldığını ve otomotiv alternatör sorunlarını büyük bir sorun haline gelmeden nasıl anlayabileceğimizi öğrenmek için rehberimize devam edin.

 

Alternatör Ne Yapar?

 

Akü, kapalıyken aracınızı çalıştırmak için gerekli olsa da alternatör, motor çalışırken aracınızı canlı tutar. Alternatör, araç sürerken veya rölantideyken, farlarınız, elektrikli direksiyonunuz, elektrikli camlarınız, ön cam silecekleriniz, ısıtmalı koltuklarınız, gösterge paneli göstergeleriniz ve radyonuz da dahil olmak üzere çoğu otomobilin elektronik bileşenlerine güç sağlar. Alternatör, tümüne doğru akım (DC) gücü sağlar. Alternatörünüz, sürüş sırasında aracınızın aküsünü şarj etmekten de sorumludur.

Alternatör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek çalışır. Motorunuz açıkken, alternatöre bağlı bir kasnağa dayanan bir tahrik kayışına güç sağlar. Kasnak, bir bobin etrafında bir dizi mıknatısı döndüren alternatörün rotor milini döndürür. Bu dönen mıknatıslar, bobinin etrafında alternatif akım (AC) üretir ve bu akım daha sonra alternatörün doğrultucusuna yönlendirilir. Doğrultucu, bu AC gücünü, aracınızın elektrik sistemlerini etkinleştiren DC gücüne dönüştürür.

Alternatörler genellikle aracınızın kullanım ömrü boyunca çalışır, ancak bu her zaman bunun garantisi olacağı anlamına gelmez. Genel aşınma ve yıpranma, ısı hasarı, aşırı kullanım, suya maruz kalma, hatalı parçalar veya yıpranmış teller, arabanız hurdalığa gitmeden önce alternatörünüzü hizmet dışı bırakabilir.

 

Alternatör Arıza Belirtileri Nelerdir?

 

Çalışan bir alternatörünüz olmadan aracınız çalışmayacaktır. Yine de kötü bir alternatörün tipik belirtileri genellikle benzer belirtiler gösteren akü veya diğer araba parçalarıyla ilgili sorunlarla karıştırılır. Başka bir deyişle, aşağıdaki sorunlardan yalnızca birini yaşıyorsanız, sorun mutlaka alternatörünüzde olmayabilir. Ancak aşağıdaki uyarı işaretlerinden herhangi biri aracınızın elektrik sisteminde olası bir sorunu gösterebilir. Sorunun kökenine inebilmemiz için elektrik sisteminizi kontrol ettirmek için arabanızı yetkili servise götürmenizi öneririz.

 

Loş veya Aşırı Parlak Araç Farları

 

Alternatör arızalanmaya başladığında elektronik aksesuarlarınıza tutarsız voltaj sağlar. Genellikle bu çok loş veya aşırı parlak farlar gibi düşük veya fazla performans gösteren ekipman şeklini alır. Ayrıca titreyen ışıklar veya düzensiz bir şekilde parlaktan loşluğa veya tam tersine giden ışıklarla karşılaşabilirsiniz.

 

Enerji Kapasitesi Azalan Akü

 

Bazen bitmiş bir akü sadece bitmiş bir aküdür. Birkaç yıllık kullanımdan sonra ömrünün sonuna ulaşır veya belki de yanlışlıkla tüm gece farları açık bırakmış olabilirsiniz. Ancak diğer zamanlarda bitmiş bir akü, alternatörünüzün arızalı olduğunun bir işareti olabilir.

Kötü bir alternatör, motor çalışırken aküyü yeterince şarj etmeyecek ve aküdeki şarjın normalden daha hızlı bitmesine neden olacaktır. Sorunun aküyle mi yoksa alternatörle mi ilgili olduğunu test etmenin bir yolu, aracı hızlı bir şekilde çalıştırmaktır. Arabanızı hızlı çalıştırırsanız ve çalışmaya devam ederse, akünüzün yakında değiştirilmesi gerekebilir. Ancak aracınızı çalıştırırsanız ve kısa bir süre sonra tekrar ölürse, alternatörünüzün aküye yeterince güç vermediği anlamına gelebilir.

 

 

Yavaş veya Arızalı Aksesuarlar

 

Aracınızın elektroniğine yeterli güç sağlamayan bir alternatör, genellikle aksesuarların yavaşlamasına veya çalışmamasına neden olur. Camlarınızın açılıp kapanmasının normalden uzun sürdüğünü fark ederseniz veya koltuk ısıtıcılarınız çabuk ısınmıyorsa veya hız göstergesi ve diğer aletlerinize güç gitmiyorsa bir alternatör sorununuz olabilir.

Birçok modern araçta ayrıca, alternatör yeterli elektrik sağlamıyorsa, yerleşik bilgisayara gücü ilk nerede keseceğini söyleyen, araca programlanmış bir ekipman öncelik listesi vardır. Bu şekilde, arızalı bir alternatörle aracınızı sürüyorsanız farlarınızın gücünü kaybetmeden önce radyonuzun (veya diğer gerekli olmayan aksesuarların) gücünü kaybedersiniz.

 

Kontak Ateşlemesinde Sorun veya Sık Stop Durumu

 

Daha önce de belirtildiği gibi, motorunuzu çalıştırmada sorun yaşamanız, alternatörünüzün aküyü şarj edememesi anlamına gelebilir. Bu nedenle, kontakta anahtarı çevirdiğinizde tek duyduğunuz motorunuzun mırıltısı değildir.

Öte yandan, aracınız sürüş sırasında sık sık stop ediyorsa bu bujilerin ve bobinlerin alternatörden motoru çalışır durumda tutmak için yeterli güç almadığının bir işareti olabilir.

 

Alışılagelmiş Motor Sesleri

 

Arabalar bir sürü garip ses çıkarır bazıları zararsızdır, diğerleri ise ciddi mekanik problemlere işaret edebilir. Kötü alternatörler söz konusu olduğunda, büyük olasılıkla kaputun altında hırlama veya sızlanma duymanız olasıdır.

Bu hırıltı veya sızlanma sesi, alternatörün kasnağını çeviren kayışın hizası bozulduğunda meydana gelir. Rotor milini döndüren yataklar bozulursa da bu sesi duyabilirsiniz.

 

Yanan Kauçuk veya Tel Kokusu

 

Kötü bir yanık kauçuk veya tel kokusu, alternatörünüzün parçalarının aşınmaya başladığını gösterebilir. Alternatörün tahrik kayışı sürekli gerilim ve sürtünme altında olduğu ve sıcak motora yakın olduğu için zamanla aşınabilir ve hoş olmayan bir yanık kauçuk kokusu yayabilir. Sıkışmış bir alternatör kasnağı yatağı, motor çalışırken kayış sıkışmış kasnağa sürttüğü için yanık bir lastik kokusu yayacaktır.

Benzer şekilde, alternatörünüz fazla çalışıyorsa veya kabloları yıpranmış veya hasar görmüşse, elektrik yangınına benzer bir yanık kokusu alabilirsiniz. Aşırı çalışan bir alternatör, kablolarından çok fazla elektrik geçirmeye çalışır ve bu da kabloların güvenli olmayan bir şekilde ısınmasına neden olur. Hasarlı teller ayrıca elektrik akışına direnç oluşturarak tellerin ısınmasına ve kötü koku yaymasına neden olur.

 

Ön Panelde Pil Uyarı Işığı

 

Gösterge panelinde pil uyarı ışığı yandığında bu genellikle pile özgü bir sorun olarak algılanır. Ancak akü uyarı ışığı, alternatör de dahil olmak üzere aracınızın daha geniş elektrik sisteminde bir sorun olabileceğini gösterir.

Alternatörler, tipik olarak 13-14,5 volt arasında belirli bir voltajda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Alternatörünüz arızalanırsa, voltajı kapasitenin altına düşebilir ve gösterge panelinde akü uyarı ışığının yanmasına neden olabilir. Benzer şekilde, alternatör ne kadar stres altında olduğuna bağlı olarak voltaj sınırını aşıyorsa da akü ışığı yanacaktır.

Aracınızın aksesuarlarından (farlar, silecekler, radyo vb.) gelen elektrik yüküne bağlı olarak, alternatör istenen voltaj kapasitesinin içinde ve dışında dalgalandıkça akü uyarı ışığının yanıp söndüğünü görebilirsiniz. Bu küçük bir sıkıntı gibi görünse de arabanızı sürmeye devam etmek yerine elektrik sistemi muayenesi için servise getirmeniz daha iyi olacaktır.

 

Yedpama Yedek Parça Marketi ile yedek parça alternatör ihtiyacınızı güvenilir ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Yedek parçalar hakkında bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

Etiketler: Alternatör, Arızalı Alternatör, Yedek Parça, Alternatör Yedek Parça
Mayıs 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR