ABS Fren Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?

ABS Fren Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?

ABS Fren Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?

ABS sistemi frenleme kalitesini artırmak araçlarda kullanılan bir sitemdir. Özellikle ani frenleme durumunda aracın savrulmaması için oldukça gerekli olan bu sistemin açılımı ise “AntiLock Braking System”’dir. Aktif ve pasif olarak 2 farklı tip çalışma mekanizmasına sahiptir. Peki, ABS fren sistemi arızası nasıl anlaşılır? Aslında bu sorunun cevabı tahmin edildiği kadar zor değildir. Yazımızın devamında verdiğimiz teknik detayları inceleyerek ABS fren sistemi arızasını kolayca tespit edebilirsiniz.

ABS Fren Sistemi Arızası Nedir?

Birkaç sebepten dolayı yanıp sönen ABS ışığı, ABS fren sisteminde bir arızaya işaret eder ve bu durumda yanıp sönebilir. Böyle bir durumda da ya tekerlek hız sensöründe bir sorun olabilir, ya da fren lambası bozulmuş olabilir. Yani kesin bir açıklık söz konusu olmadığından bu ışıkları kontrol etmek fren sisteminin kesin bozulduğu anlamına gelmemektedir.

ABS fren sisteminin çalışıp çalışmadığını anlamak için fren yaptığınızda aracın yaptığı hareketi incelemeniz gerekmektedir. Hızlı bir şekilde giderken aracınızın bir anda savrulmaması için ABS sistemi devreye girerek aracın kısa kısa frenlenmesini sağlar. Eğer ki fren yaptığınız zaman araç hakimiyetini kaybedip savruluyorsa yüksek ihtimalle bozulmuş olabilir. Frenleriniz sert ise yine bir arızalanma söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda en yakın servise giderek aracınızın fren sistemini kontrol ettirmeniz en akıllıca yollardan biridir.

ABS Fren Sistemi Neden Arızalanır?

ABS fren sisteminin hemen arızalanmaması için düzenli olarak temizlenmesi ve bakım yaptırılması son derece önemlidir. Durum böyle olunca da bakımsızlıktan dolayı ABS sistemlerinde arızalanmalar görülmesi gayet olasıdır. Çok çeşitli sebeplerle bozulabilecek olan ABS fren sistemi genellikle ABS beyninde bir hasar var ise çalışmaz hale gelir. ABS fren sistemi arızası, bazen de kablolardaki kopukluklardan ya da ezilmelerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir.

Arızalanmalarda genellikle fren sisteminin değiştirilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Bu sebeple de eğer ki ABS çalışmıyor ise ve arızası da büyükse tekrar bozulmaması için yenisinin takılması gerekir. Olası arızaları önlemek için genel bakım ve temizliğinin aksatılmaması gerekmektedir.

ABS Fren Sistemi Tamiri

Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı ABS frenleme sistemi çalışmadığı zaman aracın kendi fren sistemi durumu devralacaktır. ABS fren sistemi çok çeşitli sebeplerden bozulacağı için tamiri de değişiklik gösterecektir. Eğer ki ABS sisteminin beyninde gerçekleşen bir arızalanma söz konusu ise bu parça tamir ile düzelmeyeceği için yenisi ile değiştirilmesi gerekebilir.

ABS fren sistemi tamiri için öncelikle aracın arızasının test edilmesi gerekmektedir. Arıza testinden çıkan sonuçlara göre de gerekli işlemlerin yapılması için ya aracın tamire alınması gerekir ya da yeni bir sistem takılması gerekir. Arızaların şiddetine göre uygulanacak olan tamirler de değişiklik göstererek uzun ya da kısa sürebilmektedir.
 
Etiketler: ABS Fren Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?, ABS Fren Sistemi Arızası Nedir?, ABS Fren Sistemi Neden Arızalanır?, ABS Fren Sistemi Tamiri
Eylül 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR