Otonom Sürüş Nedir Seviyeleri Nelerdir?

Otonom Sürüş Nedir Seviyeleri Nelerdir?

Otonom Sürüş Nedir Seviyeleri Nelerdir?

Araştırmacılar, 2025 yılına kadar yolda yaklaşık 8 milyon otonom veya yarı otonom araç göreceğimizi tahmin ediyor. Otoyollara girmeden önce, sürücüsüz arabaların ilk olarak 6 seviyeli sürücü destek teknolojisi ilerlemesinden geçmesi gerekecek. Peki, otonom ssürüş nedir ve seviyeleri nelerdir? Pekçok sürücünün en çok merak ettiği bu konunun detaylarını sizler için araştırdık.

Otonom Sürüş Seviyeleri Tam Olarak Nedir?

0 (tamamen manuel) ile 5 (tamamen otonom) arasında değişen 6 sürüş otomasyonu seviyesini Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE), tanımlamıştır.

Seviye 0 (Sürüş Otomasyonu Yok)

Bugün yoldaki çoğu araç Seviye 0'dır: manuel olarak kontrol edilir. Sürücüye yardımcı olacak sistemler mevcut olsa da insan "dinamik sürüş görevini" sağlar. Acil fren sistemi buna bir örnek olabilir, teknik olarak aracı "sürmediği" için otomasyon olarak nitelendirilmez.

Seviye 1 (Sürücü Yardımı)

Bu, en düşük otomasyon seviyesidir. Araç, direksiyon veya hızlanma (hız sabitleyici) gibi sürücü yardımı için tek bir otomatik sisteme sahiptir. Aracın sonraki arabanın arkasında güvenli bir mesafede tutulabildiği uyarlanabilir hız sabitleyici Seviye 1 olarak nitelendirilir çünkü insan sürücü direksiyon ve frenleme gibi sürüşün diğer yönlerini izler.

Seviye 2 (Kısmi Sürüş Otomasyonu)

 Araç hem direksiyonu hem de hızlanmayı / yavaşlamayı kontrol edebilir. Burada otomasyon, sürücü koltuğuna bir insan oturduğu ve her an aracın kontrolünü ele geçirebildiği için kendi kendine sürüş konusunda yetersiz kalıyor. Tesla Otopilot ve Cadillac (General Motors) Süper Cruise sistemlerinin ikisi de Seviye 2 olarak nitelendirilir.

Seviye 3 (Koşullu Sürüş Otomasyonu)

Seviye 2'den Seviye 3'e sıçrama teknolojik açıdan önemli, ancak insan açısından göz ardı edilemeyecek kadar incedir. Seviye 3 araçlar, "çevresel algılama" yeteneklerine sahiptir ve yavaş hareket eden bir aracı geçerken hızlanmak gibi bilinçli kararlar verebilirler. Ama yine de insan tarafından geçersiz kılınmaları gerekiyor. Sistem görevi yerine getiremezse, sürücü tetikte kalmalı ve kontrolü ele almaya hazır olmalıdır.

Yaklaşık iki yıl önce Audi (Volkswagen), A8'in yeni neslinin amiral gemisi sedanlarının  dünyanın ilk üretim Seviye 3 aracı olacağını duyurdu. Ve teslim ettiler. 2020 Audi A8L, bu sonbaharda ticari bayilere geliyor. Bir lidar tarayıcıyı gelişmiş sensör füzyonu ve işleme gücüyle (ayrıca bir bileşen arızalandığında yerleşik artıklıklar) birleştiren Traffic Jam Pilot özelliğine sahiptir.

Bununla birlikte, Audi mühendislik harikasını geliştirirken, ABD'deki düzenleyici süreç, federal rehberlikten otonom araçlar için eyaletlerden eyaletler yetkilerine kaydı. Bu nedenle, şu an için, A8L, Amerika Birleşik Devletleri'nde hala Seviye 2 aracı olarak sınıflandırılıyor ve Seviye 3 işlevselliğini elde etmek için gereken temel donanım ve yazılım olmadan gönderilecek. Ancak Avrupa'da Audi, öncelikle Almanya’da Trafik Sıkışıklığı Pilotu ile Seviye 3 A8L'nin tamamını piyasaya sürecek.

Seviye 4 (Yüksek Sürüş Otomasyonu)

Seviye 3 ve Seviye 4 otomasyonu arasındaki temel fark, Seviye 4 araçların işler ters gittiğinde veya bir sistem arızası olduğunda müdahale edebilmesidir. Bu anlamda, bu arabalar çoğu durumda insan etkileşimi gerektirmez. Bununla birlikte, bir insanın yine de manuel olarak geçersiz kılma seçeneği vardır.

Seviye 4 araçlar kendi kendine sürüş modunda çalışabilir. Ancak mevzuat ve altyapı gelişene kadar, bunu yalnızca sınırlı bir alanda yapabilirler (genellikle en yüksek hızların ortalama 30 mil / saate ulaştığı kentsel bir ortam). Bu, coğrafi sınırlama olarak bilinir. Bu nedenle, var olan çoğu Seviye 4 araç, yolculuk paylaşımına yöneliktir.

Seviye 4 ile İlgili Yapılan Çalışmalar

Bir Fransız şirketi olan NAVYA, ABD'de hal ihazırda tamamen elektrik gücüyle çalışan ve saatte 55 mil hıza ulaşabilen 4. Seviye servisler ve taksiler inşa ediyor ve satıyor.

Alphabet'ten Waymo geçtiğimiz günlerde Arizona'da bir yıldan fazla bir süredir ve 10 milyon milden fazla bir süredir sürücüsüz arabaları koltukta bir güvenlik sürücüsü olmadan test ettikleri Seviye 4 sürücüsüz taksi hizmetini açıkladı.

Kanadalı otomotiv tedarikçisi Magna, hem şehir içi hem de otoyol ortamlarında Seviye 4 yeteneklerini etkinleştirmek için teknoloji (MAX4) geliştirdi. Araçları kendi kendine giden arabalara dönüştüren yüksek teknoloji ürünü kitler sağlamak için Lyft ile birlikte çalışıyorlar.

Volvo ve Baidu, yalnızca birkaç ay önce Çin'deki robotaksi pazarına hizmet edecek Seviye 4 elektrikli araçları ortaklaşa geliştirmek için stratejik bir ortaklık duyurdu.

Seviye 5 (Tam Sürüş Otomasyonu)

Seviye 5 araçlar insan dikkatini gerektirmez “dinamik sürüş görevi" ortadan kalkar. Seviye 5 arabalarda direksiyon veya hızlanma / fren pedalları bile olmayacak. Tam sürüş otomasyonuna sahipler tamamen özgür olacaklar, her yere gidebilecekler ve deneyimli bir insan sürücünün yapabileceği her şeyi yapabilecekler. Tamamen otonom otomobiller dünyanın çeşitli yerlerine testlerden geçiyor, ancak hiçbiri henüz halka açık trafikte değiller.
 
Etiketler: Otonom Sürüş Nedir Seviyeleri Nelerdir?, Otonom Sürüş Seviyeleri Tam Olarak Nedir?
Eylül 27, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR