Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır?

Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır?

Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır?

Otomatik bir araba kullanmak genellikle manuel bir arabadan daha kolay görülür, ancak her araçta olduğu gibi otomatik vites araç kullanırken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Otomatik vites araç nasıl kullanılır ve otomatik şanzımanın nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilmeniz için bu kullanışlı kılavuzu bir araya getirdik.

Otomatik Bir Araba Nasıl Sürülür?

Çoğu insan otomatik bir araba sürmenin manuel olandan çok daha kolay olduğunu söylüyor. Manuel şanzımanlı araçlar, debriyajı ve vites kolunu kullanarak vites değiştirdiğiniz anlamına gelir, ancak otomatik bir araba kullanırken (otomatik şanzımanı kullanarak) debriyaj pedalı yoktur. Bu, şanzıman sisteminin ne zaman vites değiştirmeniz gerektiğini algıladığı ve bunu debriyaj pedalı veya vites kolu kullanmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yaptığı anlamına gelir.

Otomatik vites araç kullanmak, önünüzdeki yola odaklanmanız için size daha fazla zaman sağlar. Ancak otomatik araba sürmek hakkında bilmeniz gereken şeyler var. İlk olarak, farklı bir vites kolu düzeni göreceksiniz: genellikle P - R - N - D - 2 - 1 gibi bir düzendir.

Bazılarının biraz farklı bir düzeni ve belki de başka bir donanımı var, ancak esasen görmeyi beklemeniz gereken şey bu:

P - Park. Bu, park etmek için kullanılır ve şanzımanı kilitler. Sadece durduğunuzda kullanın ve bazı modern arabalarda 'P' konumunda değilseniz kontağı kapatamayacağınızı unutmayın.

R – Geri vites

N - Nötr. Bu, düz vites kutusunda boş vites kullanmanızdakiyle aynıdır.

D - Sürüş (bu sizin ileri vites ayarınızdır)

2 - 2. vites

1 - 1. Vites

Otomatik Şanzıman Sistemi Nasıl Çalışır?

Otomatik şanzıman sistemi, yol hızının arttığını algılar ve daha yüksek bir vitese geçer, ardından daha düşük bir yol hızı algıladığında bir vites küçültür. Ayrıca yokuş yukarı giderken de değişecektir çünkü motordaki yük artar ve daha güçlü bir vites gerekir. Bununla birlikte, yokuş aşağı giderken araç hızlanacak ve şanzıman daha yüksek yol hızını algılayacak ve daha yüksek bir vitese geçmeye çalışacaktır. Aşağı doğru eğimlerde daha düşük vites gerektiğinden, bu kullanışlı değildir. Sürücü, yokuşta hız kontrolünü sürdürmek için daha düşük bir vites (1 veya 2) seçerek bu özelliği geçersiz kılabilir. Bu, dik bir yokuş aşağı giderken, manevra yaparken, buzlu yollarda araç kullanırken veya yoğun trafikte kullanışlıdır.

Bazen başka bir aracı geçmek için hızlı hızlanmaya ihtiyaç duyarsınız. Düz bir araçta, hızlı hızlanma için daha düşük bir vites seçebilirsiniz. Bununla birlikte, otomatik olarak, “kick-down” adı verilen bu vites değişimini elde etmek için, gaz pedalına tam olarak sertçe basmanız gerekir. Bu, hızlı vites değişimine ve hızlanma için daha fazla güce neden olur. İhtiyaç bittiğinde, sadece gazı yavaşlatın ve araba tekrar vites değiştirir.

Otomatik Bir Arabada El Freni veya Park Freni

Otomatik bir otomobilde hareketsiz haldeyken daima el frenini çekin. P veya N'de araç sürmeyecektir, ancak park freni onu sabit tutacaktır. Bununla birlikte, eğer başka bir vitesteyseniz, gaz pedalına bilerek ya da kaza ile, frenler açık olmadığı sürece dokunursanız, araç güç altında kalkacaktır.

Viraj

Hızlandırıcı üzerindeki baskının azalması nedeniyle bir viraja yaklaştığınızda otomatikler bazen değişir ve bu da virajı istediğinizden daha hızlı almanıza neden olabilir. Bundan kaçınmak için, köşeye ulaşmadan önce yavaşlayın, ardından dönmeye başladığınızda yavaşça hızlanın. Bu, otomatik şanzımanı viraj için daha düşük bir vites seçmeye teşvik edecektir.

Bir dizi virajın olduğu yollarda, şanzımanın daha yüksek vitesler seçmesini önlemek için 3. kilitli vites konumunu seçebilirsiniz.

Kar ve Buzda Sürüş

Kaygan yollarda sürerken patinajı önlemeye yardımcı olmak için, daha yüksek bir vites seçmeye yardımcı olur. Bazı otomatiklerin bu tür koşullar için manuel olarak seçebileceğiniz bir ayarı vardır, ancak sizin ayarınız yoksa, hareket ederken veya yavaş giderken size daha fazla çekiş sağlamaya yardımcı olmak için kilitli konumlar 2 veya 3'ü seçebilirsiniz.

Manevra

"Manevra" aracı otomatik olarak ve yavaş hareket ettireceğinden, düşük hızda manevra yaparken gaz pedalına dokunmanız gerekmeyebilir.

Bir yokuşta manevra yapıyorsanız, arabayı hareket ettirmek için biraz gaza ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, sağ ayağınızla gaz pedalına basılı tutarken aynı zamanda fren yapmak için sol ayağınızı kullanmanızda bir sakınca yoktur. Bununla birlikte, sol ayağınızı fren yapmak için kullanmanız gereken tek zaman budur.

Çoğu otomatik, düşük vitesleri manuel olarak seçmenize izin verir. İlk vitesin Düşük için L olarak işaretlendiğini görseniz de bunlar vites değiştirme üzerinde bir kılavuzdaki viteslere eşdeğer sayılarla işaretlenecektir. Bu düşük vitesler, yavaş hareket eden trafikte ve dik bir yokuş aşağı giderken olduğu gibi motor frenini kullanmanız gerektiğinde kullanışlıdır.

Yolculuğunuzu bitirirken ve aracı durdururken her zaman vites kolunu Park konumuna getirin ve motoru kapatmadan önce park frenini çekin.
 
Etiketler: Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır?, Otomatik Bir Araba Nasıl Sürülür?, Otomatik Şanzıman Sistemi Nasıl Çalışır?, Otomatik Bir Arabada El Freni veya Park Freni
Ekim 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR