Motor Arızası: Arıza Işığı Yandığında Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Motor Arızası: Arıza Işığı Yandığında Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Motor Arızası: Arıza Işığı Yandığında Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

 

Arabanızın motoru durduğunda, motorunuzun bileşenlerinde arıza olduğu anlamına gelebilir. Bu herhangi bir zamanda olabilirken, araba sürerken meydana gelmesi en endişe vericidir. Hareket halindeyken stop eden bir araba sizi, yolcularınızı ve yoldaki herkesi riske sokar, bu nedenle bir arabanın stop etmesine neyin neden olabileceğini, bu olduğunda ne yapılması gerektiğini ve sorunu en kısa sürede nasıl gidereceğinizi bilmek önemlidir.

Arabalar çeşitli nedenlerle stop edebilir, bu nedenle bazı nedenleri bilmek ve bu durumların ortaya çıkmasını nasıl önleyeceğinizi bilmek güvenliğinizi artırmanın harika bir yoludur. Arabanızın stop etmesinin beş sebebine ve bunları nasıl çözebileceğinize bakalım.

 

1) Akü Sorunları

 

Akünüzün motorun dönmesine yardımcı olmada kritik bir rol oynadığını zaten biliyorsunuz, ancak motor kükreyerek çalışmaya başladığında işi bitmiyor. Arabanız çalışsa bile, aşınmaya başlayan bir piliniz varsa, sürüş sırasında motorunuzun durmasına neden olabilir.

Bununla birlikte, piliniz arızalanmasa bile, pil terminalleri aşınmışsa veya değiştirilmesi gerekiyorsa durmuş bir araba ile karşılaşabilirsiniz. Motorunuz elektrik sistemine güç sağlamak için aküye bağlı olduğundan, aşınmış terminaller motorun yeterli voltaj almasını engelledikleri için arabanızın durmasına neden olabilir. Emin olmak için pil kablolarınızda herhangi bir kötü pil kablosu belirtisi olup olmadığını da kontrol ettiğinizden emin olun . 

Tamirciniz, akünüzün bitip bitmediğini bir voltmetre ile ölçerek size oldukça hızlı bir şekilde söyleyebilir (veya bir voltmetreniz varsa, bunu kendiniz kontrol edebilirsiniz). Buradan akünün değiştirilmesi gerekip gerekmediğini ve terminallerin temizlenmesi gerekip gerekmediğini belirleyebilirsiniz.

 

2) Yakıt Enjektör Sorunları

 

Yakıt pompanız, motora yeterli yakıtı göndermek gibi kritik bir görevi yerine getirir. Ancak, işini yapmayı bıraktığında, motorunuz yakıtsız kalabilir ve bu da yanmanın düzgün şekilde gerçekleşmesini engeller.

Yakıt sisteminizin aracınızın performansını etkilemesinin tek yolu bu değildir. Aşırı yakıt pompalanması motora çok fazla yakıt gönderebilir ve motorun taşmasına neden olabilir, bu durumda arızalı yakıt enjektörlerini kontrol ettirmek istersiniz. Aracınız yokuş çıkarken veya inerken stop ederse, bunun olası nedeni düşük yakıt basıncıdır.

Yakıt hattındaki çatlaklar, yakıttaki su ve tıkanmış bir yakıt deposu da motorunuzun durmasına neden olan suçlular olabilir, bu nedenle sorunun nereden kaynaklandığını görmek için tamircinizi ziyaret etmeniz kesinlikle yerinde olacaktır.

 

 

3) Triger Kayışı Sorunları

 

Motorlar, belirli parçaların farklı işlevlerini senkronize etmek ve sorunsuz ve verimli çalışmasını sağlamak için bir triger kayışı veya zincir kullanır. Bir triger kayışı veya zincir aşınmaya başladığında ve hasar gördüğünde, bir dişi atlayabilir ve bu durum motorun durmasına neden olur. Daha da acil olarak, bu durum motorda dahili hasara neden olabilir, bu nedenle arızalı olabilecek bir triger kayışı belirtileri aramak ve aracınızın üretici yönergelerine göre parça değiştirildiğinden emin olmak önemlidir.

 

4) Elektrikli Bileşen Sorunları

 

Teknoloji hayatımızı çok kolaylaştırdı, ancak araçlarımız için yeni sorunlar da yaratabilir. Günümüzün motorları, birbirleriyle konuşması gereken bilgisayarlar ve modüller tarafından kontrol ediliyor ve bu iletişim başarısız olduğunda, durmuş bir araçla karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni, uygun sinyaller olmadan bileşenlerin ne yapacaklarından emin olamamalarıdır.

Elektrik sisteminde sorunlara neden olabilecek birkaç farklı şey vardır. Düzgün bağlanmamış, gevşemiş bozuk kablolar, paslanmaya başlayan kablolarında sorun yaratma ihtimali vardır. Elektrik sorunu ne olursa olsun, sorunun nedenini belirlemek ve çözmek için profesyonel bir oto tamircisi tarafından bakılması gerekir.

 

5) Hava Filtresi Sorunları

 

Uygun hava akışı olmadan motorunuz en üst düzeyde performans gösteremez. (Bu nedenle hava filtrenizi düzenli olarak değiştirmek çok önemlidir.) Çok fazla toz veya kalıntı bulunan bir bölgede yaşıyorsanız, aracınızın stop etme ve diğer performans sorunları yaşama riski daha yüksektir. Havada yoğun duman veya pislik bulunan bir bölgeden geçmek, aracın durmasına neden olabilir, çünkü hava filtresi duman, kül veya motora ulaşan hava miktarını azaltan ve nihayetinde aracın çalışmasını önleyen diğer kirler ile tıkanabilir.

Hava filtrenizin bakımını yapmak ve yağı her değiştirdiğinizde veya ayarlamanın bir parçası olarak tamircinize kontrol ettirmek, aracınızın en yüksek seviyede çalışmasını sağlamanın iyi bir yoludur.

 

Sürüş Esnasında Arıza Işığı Yanarsa Ne Yapılmalıdır?

 

Sürüş sırasında bir aracın stop etmesi endişe verici bir deneyim olabilir, bu nedenle ne bekleyeceğinizi ve nasıl tepki vereceğinizi bilmek iyi bir fikirdir. Motor gücü kaybettiğinde, hidrolik direksiyonu ve frenleri kaybedersiniz, bu nedenle hemen harekete geçmeniz gerekir. Fren ile hızınızı kesin ve yolun kenarına geçin. (Diğer sürücülerin sizi gördüğünden ve hareket etmediğinizi fark ettiğinden emin olmak için dörtlülerinizi açın.)

Motoru kapatın, ardından yeniden çalıştırmayı deneyin. Bu işe yaramazsa aracınızın rutin kontrolünü yapın. Bu yöntem de işe yaramazsa muhtemelen yardım çağırmanız gerekicek. Neyin neden olduğunu bulmak için arabanızı güvenilir bir tamirciye çekip destek alabilirsiniz.

Tüm rehberimizi inceleyip bilgi edindiğinize göre artık doğru yedek parça seçmini Yedpama Yedek Parça Marketi üzerinden seçip alabilirsiniz. Yedek parça ihtiyacınızı güvenilir ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Yedek parçalar hakkında bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

Etiketler: Yedekk Parça, Motor Arızası, Motor Arıza Işığı, Arıza Işığı
Mayıs 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR